Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.12.2009, 23:45   #9
kozik3
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.02.2005
kozik3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam wszystkich. Tez uparłem się na przerobienie gry CD na DVD i udało się. Na pierwszy rzut poszła gra Agent Hugo Lemoon Twist. Faktycznie w różnych wypowiedziach są jakieś informacje, ale mam wrażenie, że nie do końca sprawdzone (zwłaszcza chodzi mi o wypalenie tych przerobionych już plików, aby uzyskać płytę botowalną). Oto co zrobiłem:
1. Zamontować obraz gry CD np w Alcohol;
2. Uruchomić program Apache2 i otworzyć zawartość płyty z wirtualnego napędu;
3. W lewym oknie kliknąć prawym przyciskiem myszy koniecznie na głównej ETYKIECIE płyty i wybrać Create Filelist (wskazać katalog np jakiś utworzony wcześniej na pulpicie, nazwę pliku wpisać dowolną, np. lista (chodzi o posortowanie wszystkich plików wg LBA;
4. Następnie także w APACHE 2 w lewym oknie kliknąć prawym przyciskiem myszy koniecznie na głównej ETYKIECIE płyty i wybrać Extract All - wskazać katalog gdzie mają się skopiować (wypakować) pliki;
5. Uruchomić program DVDScan np v3.7, otworzyć opcje i w górnym oknie Automatyczna zmiana zabezpieczeń wybrać TAK, w dolnym oknie o raportach można wybrać NIE - przy wyborze TAK trzeba będzie ręcznie usunąć wygenerowane pliki txt (więc jak kto woli) - zamknąć okno z OPCJAMI;
6. W DVDScan - wybrać typ nośnika DVD; następnie PLIK - OTWÓRZ i wskazać katalog do którego wcześniej wypakowaliśmy pliki z APACHE 2 - UWAGA ! Dla pewności otwierać każdy katalog w grze i zaznaczać WSZYSTKIE PLIKI do skanowania - przy pytaniu, że plik nie wygląda na systemowy zatwierdzać TAK - skanować WSZYSTKO dla pewności.;
7.Otworzyć program ULTRA ISO np v 9.3, w dolnym oknie po lewej otworzyć katalog w którym zmieniliśmy Media-Check każdego pliku programem DVD Scan, następnie wszystkie pliki i katalogi zaznaczyć i przeciągnąć do górnego okna. Odszukać plik z rozszerzenem .IMG - kliknąć na nim prawym przyciskiem i kliknąć Ustaw plik boot. U góry po lewej w ramce pojawi się napis Bootowalna - kliknąć ikonkę z czerwonym ptaszkiem :-) i wybrać:
MEDIA: 4,7(4.37)GB; ma być zaznaczone tylko UDF i Windows/Unix(31). Nie jestem pewien czy musi być wypiełniona ETYKIETA - są różne wypowiedzi na ten temat, ja wypełniłem na podstawie obrazu odpalonego tym programem z gry w wersji CD - można odpalić drugi raz ULTRA ISO i skopiować poszczególne okna z ETYKIETY - po wypełnieniu oczywiście kilkamy OK.
8. W ULTRA ISO klikamy PLIK, ZAPISZ JAKO i wskazujemy lokalizację gdzie ma się zapisać obraz ISO przygotowanej gry
9. Otwieramy ESR disc patcher i wskazujemy nasz obraz ISO z grą
10. Otwieramy NERO, okno NAGRYWARKA, nagraj PLIK OBRAZU (wskazujemy nasz plik z obrazem), wybieramy DVD, ptaszek do zamknięcia sesji ma być zaznaczony i prędkość nagrywania x4
11. Testowane na PS2 SLIM z Free MC BOOT - DZIAŁA :-)

Ostatnio zmieniany przez kozik3 : 21.12.2009 o godz. 23:58
kozik3 jest offline   Odpowiedz cytując ten post