Cytat:
Napisany przez Bródka
Co do pamieci to normalne ze szybsza zmniejszy taktowanie i dostosuje sie do wolniejszej bo pamieci nie moga pracowac z roznymi zegarami
|
Ja tak w
ramach ciekawostki

Przed kilkoma laty miałem w kompie gigabajtową kość pamięci DDR2 Geila, jakiej odpowiedników w "dzisiejszych" wydajnościach tylko życzyć sobie i innym. To była kość 533 MHz, która od samego początku domyślnie poszła na 667 MHz (tak wykryła ją płyta główna). Po jakimś czasie wymieniałem mobo, a przy okazji kupiłem nowe pamięci, gdyż 1 GB to już było nieco za mało. Nowe pamięci (A-Data Vitesta 2 x 1 GB 800+) miały pracować pracować na początku wolniej wraz z Gailem, a później Geil miał zostać zastąpiony drugim identycznym kompletem A-Daty. Tymczasem po włożeniu starej pamięci skubana dopasowała się do A-Daty i wszystkie uruchomiły się na 800 MHz, co potwierdziły testy

Geil poległ dopiero na 1066 MHz (a i to nie całkiem - uruchomił się w tej częstotliwości, ale w testach pojawiały się nieliczne błędy, więc odpuściłem codzienne użytkowanie z tak wysokim zegarem).
Niemniej jednak ilość pamięci jest ważniejsza niż jej wydajność. Jeśli RAMu zabraknie, zaczyna on być "wspomagany" przez dysk twardy, a ten jest dziesiątki razy wolniejszy od nawet mało wydajnej pamięci operacyjnej.