Cytat:
Napisany przez CIAPEK
więc na fakturze ktora bedzie dla mnie wystawiana przez np. sklep jak coś kupię musi być także moje imię i naziwsko np. po nazwie firmy
|
Trochę masło maślane. W świecie prawnym firma to właśnie nazwa, pod jaką działa przedsiębiorstwo.
KC
Art. 43^4. Firmą osoby fizycznej jest jej imię i nazwisko. Nie wyklucza to włączenia do firmy pseudonimu lub określeń wskazujących na przedmiot działalności przedsiębiorcy, miejsce jej prowadzenia oraz innych określeń dowolnie obranych.
Cytat:
Napisany przez CIAPEK
przy skladaniu wniosku o wpis do ewidencji w rubryce "pełna nazwa firmy" dalem tylko nazwę firmy bez imienia i nazwiska.
|
W EDG-1 chyba nie ma takiego pola. Które masz na myśli? Zresztą, jak mówi KC - imię i nazwisko masz w firmie z definicji. Możesz coś do tego dorzucić, ale ja to odradzam (bo np. utrudnia zakup z oferty dla konsumentów - a bywają lepsze, tylko przedsiębiorstwom nie chcą sprzedać - a jak nie masz nic poza imieniem i nazwiskiem, to faktura "prywatna" wygląda tak samo jak na DG).
Cytat:
Napisany przez CIAPEK
Tak też pisałeś Wawelksi nie ma obowiązku posiadania pieczątki, ale wnioskuje, że jak już ją się ma to warto dodać tam swoje imię i nazwisko.
|
Zależy do czego chcesz ją stosować. Jak wystawiasz faktury ręcznie, to wygodnie jest przystawić pieczątkę, niż pisać za każdym razem to samo.
Cytat:
Napisany przez grzeniu
Zwyczajowo małe firmy, gdzie jest jednoosobowy właściciel, dodają w nazwie nazwisko. A na fakturze, dajmy na to, z kopalni to niby czyje nazwisko w nazwie by miało się znaleźć? Prezesa? Księgowego?
|
Jeżeli to się nie zmieniło, to na fakturze musi być określone, kto ją wystawiła. Albo imię i nazwisko wystawiającego, albo określenie jednoznacznie pozwalające zidentyfikować osobę (np. dyrektor działu fakturowania). To osobna dana - i obowiązek dotyczy wszelkich form prawnych prowadzanie przedsiębiorstw.