Witam moze ktos pomoze w mojej sprawie..otoz kiedys sam poustawialem wszycho w routerze i smigalo na dwa kompy bez problemu...ale jakis czas temu provider moj cos tam mieszal z adresacja sieci i sie zwalilo:
robilem wszystko tak jak kolega powyzej podal:
Cytat:
Primo zacznij od tego klonowania, bo w większości dostawcy monitorują adresy mac podpiętego kompa. Podepnij kompa (tego co był podłączony do neta) do routera, nie podłączaj na razie neta do routera. Odpal najpierw router, później kompa.
W istrukcji obsługi sprawdź na jakim IP siedzi router i login/hasło do niego. Odpal przeglądarkę i wpisz ten adres i się zaloguj. Szukaj klonowania adresu mac.
Sprawdź czy w routerze jest ustawione Dynamic IP po stronie WAN i włączony serwer DHCP po stronie LAN. Na kompach powinno być ustawione automatyczne uzyskiwanie adresu IP
Edyta: sprawdziłem - adres tego routera 192.168.10.1 (u mnie http://192.168.2.1 tak bylo w INSTRUKCJI!!!)
|
...i mam problem otoz na dwoch komputerach pokazuje mi dwa takie same adresy ip z koncówka 101 czyli na jednym mam 192.168.2.101 i na drugim mam 192.168.2.101....i w zwiazku z tym wiadomo raz interenet jest raz nie ma...pisze na gg na drugi komputer i gg sie wylancza...co z tym fantem zrobic pomoze ktos
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz!!