Dyskusja: Gniazda LAN
Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.01.2010, 18:15   #12
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bródka Podgląd Wiadomości
No nie rozśmieszaj mnie, jestem technikiem informatyki z wykształcenia i wiem co pisze kable kategori 5 maja 8 zyl i sa one przystosowane do predkosci 1gbit ale uzywaja 8 przewodow, owszem przy 100mbit sa uzywane tylko 4 przewody do internetu reszta do m.in linii telefonicznej czy faksu ale malo kto to uzywa, a pozostale kable musza byc do sygnalu 100mbit nawet jak nie sa uzywane bo to jest skretka i jak sama nazwa wskazuje kazda para jest inaczej skrecona one sa po to aby sygnal szedl praktycznie po izolacji to tzw efekt naskórkowości, elektryk czy elektronik bedzie wiedzial o czym mowie

Co do kabla 4 zylowego to ty czasami nie mylisz kabla telefonicznego 4 zylowego z sieciowym ?
Rozumiem z Twojej wypowiedzi ze jezeli do kabla 4 zylowego doloze 100 kolejnych nieuzywanych zyl to przesluchy znikna w tej plataninie, ze wzgledu na zjawisko naskorkowosci.
Naskorkowosc wystepuje w kazdej zyle z osobna. Nie wiem o jakiej izolacji piszesz bo w kablu UTP nie jest to tworzywo sztuczne.
Osobiscie zaciskalem RJ45 na skretce kategorii 5 4-zylowej i nie ma prawa to nie dzialac.
Kategoria okresla maksymalne pasmo przenoszonego sygnalu i tlumienie.