Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.02.2003, 10:16   #4
pavlosz
Bywalec

Data rejestracji: 27.03.2002
pavlosz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No i nie mogłem się powstrzymać. Kupiłem tą nagrywarkę.
Kilka wstępnych informacji dla ludzi ewentualnie zastanawiających się nad zakupem. W polskiej i ogólnoświatowej sieci praktycznie ten model nie istnieje. Są oczywiście opisy na stronach producenta. Ale kto wierzy w deklaracje wytwórcy ?

Wygląd - nawet ładna. Wd. mnie bardziej "przystojna" od Lite'onów. Do niczego nie można się przyczepić.
Odgłosy - cicha, bardzo cicha. Odgłos wysuwanej tacki jest na poziomie. Tacka wysuwając się zwalnia przy samym końcu. Ładnie to wygląda.
Tryb transferu: udma 2
Gwarancja - 24 miesiące w Media Markt.
Cena - 199 PLN

A teraz najważniejsze. Wrażenia z pierwszych 4 godzin użytkowania.
Porysowaną odrobinę płytkę z filmem, napęd przeczytał. Fakt troszkę kręcił płytką na samym początku ale dał radę. Dla porównania cd-rom NEC'a 40x nie potrafił poradzić sobie z tym krążkiem. Super wielo sesyjną płytkę ( tak ze 20-25 sesji ), też przeczytał. Co prawda nie był to błysk ASUSA 52x ale jednak poszło. Wspomnainy NEC i LG'iki u mnie w pracy najczęściej mają więsze problemy z tą płytką.
Nagrywanie - miałem mało czasu więc wielu rzeczy nie sprawdziłem, ale:
- napęd nie współpracuje z żadnym ClonemCD. Próba nagrania kończyła się całkowitą zawieszką systemu mniej więcej przy 4-5% na pasku. Clone wykrywa nagrywarkę prawidłowo, obraz da się stworzyć, test nagrywania też. Niestety tylko test. Nagrywarka nie znajduje się na liście obsługiwanych urządzeń Clone'a.
- Alcohol 120 1.3.6.1223 - działa jednak płytki LG 48x są nagrywane z maksymalną prędkością 16x
- Alcohol 120 1.4.0.114 - działa płytki LG 48x nagrywane są z prędkością max. 32x ( na innych płytkach nie nagrywałem - jeszcze ) obciązenie procesora w zakresie 2-9%. Zapis wygląda na Z-CLV ze strefami odpowiednio przy 16x, 24x, 32x i 40x.
- Nero 5.5... dostarczone z nagrywarką ( nie pamiętam dokładnie wersji ). Nagrywa bez problemu. Płytki po 700 MB nagrał w czasie 2 min 58 sek i skopiował w czasie 3 min 8 sek ( cd-rom ASUS 52x )
- Laser Lock ( POLSKIE KSIĄZKI TELEFONICZNE ) tworzył obraz w czasie pow. 20 min. Gorzej od Lite'onów, lepiej od LG'ików.

Dzisiaj sprawdzę safe diska, secu roma, nagrywanie i odczyt płyt 90 i 99 min, nagrywanie czarnych cd-rów, pracę z płytkami CD-RW. I dam znać o wynikach.
pavlosz jest offline