Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.01.2010, 18:41   #32
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No ja zdecydowanie nie uważam,że lekarzom należą się niższe pensje. 6 lat studiów, specjalizacja, staże... a to wszystko po to, żeby móc potem kompetentnie ludziom pomagać. Oczywiście pojawia się problem, że lekarze czasem właśnie wcale nie są kompetentni, ale przypadki skrajnej niekompetencji (błąd podczas operacji, niewłaściwa diagnoza prowadząca do złego leczenia z poważnymi skutkami itp.) na szczęście są karane, a wydaje mi się, że i mniej widoczna niekompetencja coraz częściej nie uchodzi lekarzom płazem.

Myślę, że to nie brak kompetencji a brak pieniędzy na służbę zdrowia częściej jest powodem problemów. Procent PKB przeznaczany w Polsce na opiekę zdrowotną jest 2x niższy niż w UK, to co się dziwić, że bywa ona nieskuteczna. Problem w Polsce stanowi nie to, że po badaniach otrzymuje się błędną diagnozę, a to, że nie można się na te badania doczekać. To samo przy byle urazie - lekarz musi mieć prawdziwą intuicję, w jakim przypadku kierować pacjenta na dodatkowe badania, a w jakim nie - dla wszystkich nie starczy na pewno. Znów odwołanie do UK - tam problemu nie ma, defaultowo robi się komplet badań. To i nie ma mowy o pomyłce "pacjent nie został potraktowany na poważnie".

Choć inna sprawa, że nawet z własnego doświadczenia mógłbym podać przykłady dość, że tak powiem, mało profesjonalnego podejścia lekarza, a nawet całego oddziału (zdarzyła mi się przed kilkoma laty całkowicie niepotrzebna właściwie wizyta w szpitalu, z którego wyszedłem po kilku dniach nieomal z nerwicą).

Ostatnio zmieniany przez Jarson : 13.01.2010 o godz. 18:50
Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post