Cytat:
Napisany przez Reetou
|
Małe cudeńko

Warto by jeszcze poszperać, czy niska cena nie odbiła się na jakimś aspekcie jakości, ale w sumie to już najwyższy czas, żeby FullHD na PVA tyle kosztowały.
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
No ale przecież przykładowo omawiany tu szeroko Gateway ma podobną specyfikację a jest tańszy?
Nie mówię, że ten Samsung to zły monitor, ale po prostu chciałbym wiedzieć, jeśli rzeczywiście jest to jakieś cudo, bo pewnie za jakiś czas będę myślał o czymś w FullHD.
|
Napiszę tak - przed półtora rokiem zrezygnowałem z zakupu Gateway na rzecz Samsunga z matrycą TN (były wówczas w podobnej cenie - ok 1600 zł) i cieszę się bardzo z decyzji po tym, jak widziałem model z którego zrezygnowałem u dwóch moich znajomych. Otóż mój monitor bardzo ładnie eksponuje wszystkie zalety technologii TN, a Gateway... eksponuje chyba wszystkie wady technologii PVA. Dobry wyświetlacz PVA miażdży TN, ale w mojej subiektywnej opinii Gateway 2485W przegrywa z Samsungiem, który wybrałem.
Co do monitorów FullHD w ogóle, to naprawdę są warte polecenia

Telewizor FullHD daje ładniejszy obraz niż SD, ale widzimy tyle samo, natomiast przestrzeń robocza monitora dzięki wyższej rozdzielczości staje się ogromna (jeśli ktoś wcześniej pracował na CRT przy 1600x1200 to różnica nie przytłacza, ale już przejście z 1280 x 1024 to mały szok

). Dla przykładu - ten akapit (łącznie z tym zdaniem) zajmuje mi na ekranie niecałe 2 linijki (zoom 100%).
Cytat:
Napisany przez pali
ile to piksli jest to FullHD i jaka przekątna?
|
Z pikselami Patrix Ci już odpowiedział, co do przekątnej standardowo FullHD to monitory 24-27", ale są też nieliczne modele 23 i 22" pracujące w tej rozdzielczości.