Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
[...]czy opłaca się kupno taniego obiektywu z VR czyli ze stabilizacją. Mam Nikona D70, którego używam od kilku lat ze standardowym kitem 18-70 DX.
Czy VR typu Nikkor 18-105 VR f/3.5-5.6G ED AF-S DX albo tańszy 18-55 VR spowodują,że da się zrobić zdjątko z ręki w gorszych warunkach oświetleniowych ? W pomieszczeniu (bez lampy) albo w nocy na dworze (przy światłach miasta) ?
|
Przyjedź na zlot to Ci pożyczę mojego. Ja prawie cały czas mam włączone VR, wyłączam tylko w szczególnych przypadkach jak np statyw. VR sporo daje, z ręki bez lampy robiłem koncerty w zupełnych ciemnościach i wychodziło to całkiem znośnie. Są gdzieś nawet zdjęcia w tym temacie. W pomieszczeniach nic nie zastąpi lampy z ruchomym palnikiem, ale na pewno VR zwiększy odsetek ostrych zdjęć. 18-55 bym nie brał ze względu na mały zakres ogniskowych, a przy typowo amatorskich zastosowaniach myślę, że ma to znaczenie. Generalnie zamiana jednego kita na innego moim zdaniem jest troszkę bezsensu. Jak bym miał brać coś taniego do zdjęć bez lampy to bym raczej wziął Nikkora AF-S 35mm f/1.8, lub jakąś inną starszą jasną stałkę na śrubokręt.