Cytat:
Napisany przez sobrus
Ale weź pod uwage, że poza tym że ma ekran 11'6 cali to tak naprawde jest laptop.
Czym sie różni od subnotebooka? Niczym, tylko rozmiarem. 3GB ram, dysk 250, Vista Home Premium (działa z Aero bardzo ładnie).
I ceną , bo małe laptopy są potwornie drogie, znacznie droższe niż te 15 cali. Na pewno za 1500 nic fajnego nie kupisz.
Małe lapki tez mają 12'' to juz niewiele im brakuje. I podejrzewam ze wcale nie są w tym rozmiarze jakieś lepsze.
Poza tym ... przeciez smartfon kosztuje 1500-3000 to netbook nie moze byc tańszy.
|
Ale to właśnie o to mi chodzi, że jedyna różnica to wielkość ekranu! Tak naprawdę w przypadku wielkości 11-12'' jest to zwykły mały notebook, tylko że inaczej się nazywa. I oczywiście jest odpowiednio droższy.
Natomiast przy tych 9-10 calowych również podstawową różnicą jest wielkość ekranu i to właśnie stanowi dla mnie największy problem. Cenowo niewiele są tańsze (jeśli w ogóle), a przez mały ekran bardzo ograniczona jest ich funkcjonalność. W ogóle mam wrażenie, że powstały one jedynie po to, żeby porównywalne notebooki mogły być wyraźnie droższe (bo na dobrą sprawę nic tego nie uzasadnia), co jednocześnie pozwoli wywindować cenę samych netbooków.
A jeśli chodzi o smartfony to dla mnie to już w ogóle jest paranoja. Nie jeśli chodzi o samo urządzenie, bo tak jak napisałem wyżej - jeśli ktoś musi mieć stały dostęp do poczty czy internetu to jest to niezłe rozwiązania - ale właśnie ze względu na cenę. Podniecanie się, że to telefonu można zmieścić funkcjonalność komputera. Fajnie, tyle tylko, że taki telefon kosztuje tyle co komputer, albo i więcej. Trochę to wszystko jest dla mnie pomieszane..