Dyskusja: Jaki monitor LCD ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.02.2010, 00:02   #4
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A ja dzisiaj zapiąłem się na testy tego F2380 w sklepie dla idiotów.

Powiem tak: kontrast jest fantastyczny, jeszcze nie widziałem monitora z takim czarnym czarnym, kolory są rewelacyjne. Stał pośród TNek, choć niebiednych, ale z daleka wyróżniał się jakością obrazu. Rewelacyjnie funkcjonalna jest też podstawa monitora.

Ale...

To cPVA to jednak nie takie kąty jak na PVA - obraz spoko widać przy zmianie kąta, nie to co w TNach, ale nie jest też idealnie - kolory może nie tracą barwy, ale zmienia się jej nasycenie. Druga i poważniejsza rzecz w tym modelu to coś nie tak jest z jasnością, albo odwzorowaniem barw w okolicach czarnego. Może na przykładzie: zażyczyłem sobie podłączenie monitorka do ścianki monitorów na której leciał film Gladiator i akurat leciały dość ciemne scenki w lesie. I na stojących obok TNkach owszem, było ciemno, ale na cieniu twarzy było widać jej szczegóły. A na tym F2380 mimo, że ostro walczyłem z jego jasnością i kontrastem w menu, widać było tylko czarną plamę.

Nie wiem, co o tym sądzić. Owszem, ścianka w MM to niezbyt dobre miejsce do testowania monitora, ale trochę mnie to wstrzymało w zapędzie natychmiastowego zakupu tego monitora. Kurczę, dość dużo pracuję z wideo...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post