Dyskusja: Jaki telewizor HD?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.02.2010, 20:41   #760
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29 Podgląd Wiadomości
Bo prawda jest taka - że mimo iż zgadzam się ogólnie z większością opinii i rad ... to chyba szkopuł polega na tym, że żaden z Was nie ma ani nawet nie miał okazji oglądać choć przez chwilę któregoś z tych modeli ...
Czuję się przywołany do tablicy, więc postanowiłem coś wyjaśnić. Mogę rzucić coś w dyskusji na podstawie specyfikacji, czy jakiś testów, ale wtedy nie upieram się przy swoim zdaniu. Ale pisałem już gdzieś, że wiem jak się przeprowadza takie testy i porównania sprzętu, którym bezkrytycznie wierzy romanesco. Wiem, bo swego czasu dostarczałem sprzęt do tego typu zestawień. Dlatego mam wyrobione zdanie o tego typu 'specjalistach'. Może i są teraz uczciwi (choć nie przypuszczam) i obiektywni, jednak dla mnie te testy mogą służyć jedynie jako zestawienie w jednym miejscu parametrów testowanych urządzeń. Dlatego zawsze wyżej będę cenił sobie (także w odróżnieniu od romanesco) opinię zwykłego użytkownika, niż tych specjalistów. Jeśli 10 zwykłych użytkowników mówi, że sprzęt jest OK i wart zakupu, to dla mnie jest najistotniejsze. Choć później zawsze idę przetestować sprzęt osobiście przed zakupem. W końcu taki tv, czy monitor, to jednak sprzęt na który będę się patrzył przez najbliższych kilka lat - przynajmniej w założeniach.

Nie mam też uprzedzeń, czy jakiś dziwnych nalotów lanserskich. Bardzo bym chciał, żeby marka typu LG, czy Daewoo robiła świetny sprzęt, bo są znacznie tańsi od uznanych marek i za pieniądze przeznaczone na tv mógłbym zamiast 40 Soniaka kupić 52" LG. Ale niestety tak nie jest.

Tak jak mówiłem oglądałem tv LG - co prawda tylko w markecie, podłączone do ściany monitorów, obok marek typu Samsung, Philips, Sony, czy Sharp. I wiem, że ściana monitorów w markecie to nie jest odpowiednie miejsce do testowania sprzętu, ale pierwsze wrażenie można sobie wyrobić. I na podstawie tego wrażenia twierdzę, że LG to złom. Bo jeśli np. jakość obrazu na większości tv (np. Samsung vs. Sony) jest mniej więcej porównywalna, to LG, Daewoo znacznie od nich odstają - pojawia się tam jakiś szum, ziarnistość, obraz jest jakby niewyraźny. Oczywiście może być to kwestia samego podłączenia, czy regulacji, ale efekt ten zauważyłem nie w jednym, ale w kilku sklepach. Dlatego skreśliłem ten sprzęt.

Nie znam natomiast segmentu tv 19" - nigdy mnie nie interesował, więc może znajdziesz tam jakiś niezły model.

Co do wcześniejszych pytań: nie wiem, czy wszystkie (nie jestem PM soniaka), ale gros ma 8ms. Mimo tego nie widzę efektu smużenia, nawet na bardzo szybkich scenach. Owszem, widzę różnicę jakościową pomiędzy sygnałem analogowym, a cyfrowym na korzyść tego ostatniego. Z drugiej jednak strony ciotka u której też pracuje soniak na analogowej kablówce jest zachwycona jakością obrazu. Więc chyba nie jest tak źle. Tuner MPEG-4 nie stanowił dla mnie najmniejszego kryterium wyboru, ale rzeczywiście przypadkowo go ma
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post