Witam!
Od paru dni próbuję uporać się z następującym problemem.Miałem awarię kompa (pełno danych na dyskach do wypalenia) i musiałem postawić windę na nowo.Po zainstalowaniu windy instalowałem Nero 8 Lite i Shrinka.Zaczęły się cyrki.Najpierw komunikaty o braku atapi, potem jakieś błędy TRF w każdym razie po zainstalowaniu Nero6.6.0.18 problem z tymi błędami znikł.Zmieniłem bios w wypalarce (Pioneer DVR 108) i o dziwo wypalarka z prędkości zapisu 4x zaczyna wypalać z prędkością 16x ...... z tym że wypala do 52% i koniec!Jakiś bład z "kalibracją mocy lasera"(prawdopodobnie początek agonii mego Pionka

).Nagrywałem Nero Burning Rom pliki Video TS z prędkością 4x,lustro programem ImgBurn też z prędkością 4x i wszystko ok!Do nagrywania filmów DVD zawsze używałem zestawu Shrink+Nero bo jeszcze nigdy nie wypalił mi płytki z jakimkolwiek błędem.Teraz wkońcu pytanie

Czy istnieje jakiś sposób aby ustawić prędkość zapisu w Nero Express albo DVD Shrink na 4x bo Nero włącza max. prędkość zapisu niestety?Zależy mi aby dalej wypalać tymi programami dopóki nie wymienię wypalarki.Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc!