Przedwczoraj przyszła do mnie paczka z dziesięcioma kartridżami, kupiona za 29,90 + 10 zł przesyłka u tego
Sprzedawcy na Allegro. Obecnie nie ma on w ofercie tego tuszu, natomiast niemal identyczna aukcja jest
tu (podejrzewam więc, że to ta sama firma).
Tusz marki UninK (czy UnInk, jak kto woli, bo o ile pamiętam tak to kiedyś figurowało na Allegro), wychodzi z przesyłką niecałe 4 zł/kartridż bez chipa - czyli tusz należy do zdecydowanie tańszych.
Swoją drogą zakup spowodowany tym, że nie wiedziałem, czy z głowicą drukarki wszystko jest w porządku i wobec tego nie chciałem się pakować w kosztujący ponad 100 zł CISS. Drukarka na starych kardridżach uzupełnionych tuszami z butli tragicznie drukowała kolory i musiałem się upewnić, że to nie wina głowicy - stąd tanie zamienniki.
Skoro już je mam to opiszę produkt w paru zdaniach
Paczka
Wysłany Pocztą Polską, zamknięty w kopercie bąbelkowej towar przyszedł do mnie niedługo po zakupie, odrobinkę tylko zmaltretowany.
Poza lekko pogiętym pudełkiem żadnych problemów, wewnątrz nic nie uległo uszkodzeniu.
Dziesięć bardzo przyzwoicie zapakowanych kartridży - każdy w osobnym woreczku foliowym, dodatkowo chroniony folią termokurczliwą, która nie pozwoliłaby oderwać się zatyczce otwór u dołu kartridża (podobnej do tej, jaką mamy w kartridżach producenta).
Do zestawu dołączona jest instrukcja w języku niemieckim - kilka słów o tym, jak podmienić chipy. Swoją drogą zawsze zastanawiałem się, czemu takie instrukcje do kolorowych tuszy są przez producentów owych tuszy (którzy mają ich pod dostatkiem) drukowane na czarno-biało. Teraz wreszcie wiem - dostałem taką ładną kolorową kartkę i nie wiem, po co, skoro schemat black&white powiedziałby mi to samo?
Instalacja kartridży
Wszystko, co trzeba zrobić, to:
- rozpakować kartridż z folii,
- zamienić chip,
- oderwać (czy raczej "odkręcić") zatyczkę u wylotu tuszu,
- oderwać taśmę zakrywającą otwór odpowietrzający,
- "odsączyć" nadmiar tuszu,
- umieścić kartridż w drukarce.
Odnośnie przedostatniego punktu - w niektórych kartridżach było ciut za dużo tuszu i po zdjęciu zatyczki najpierw, a później po oderwaniu folii na kanaliku odpowietrzającym, dołem wyciekło nieco tuszu (czyli w zasadzie standardowo).
Po instalacji wszystko ślicznie mruga, jak to zwykle z podmienianymi chipami bywa
A oto dowód, że trochę za dużo tego tuszu gdzieniegdzie było (szczególnie czarny akrylowy). A przy okazji ukłon do Nimala - zgadnij, co to za program na monitorze
Drukowanie
Miła niespodzianka - przed instalacją nowych kartridżów dokładnie przeczyściłem dyszę i wszystko zależało od tego, czy była zniszczona i od tego, czy nowe tusze są ok. Otóż pierwsze dwa wydruki (tekst z grafiką na zwykłej A4 i zdjęcie na fotograficznym 10 x 15) zawierały nieliczne nadmiarowe smugi czerni - widocznie nie odsączyłem wystarczająco dobrze nadmiaru tuszu. Na kolejnym zdjęciu problem niemal znikł, a trzecie z kolei nie wykazało już żadnych problemów.
Ostrość wydruku na bardzo zadawalającym poziomie, raczej zbliżonym do oryginałów, choć żeby to ostatecznie potwierdzić, muszę wydrukować coś z dużą ilością szczegółów (akurat musiałem wydrukować zdjęcia o dobrym, ale nie idealnym poziomie ostrości, czyli nie miałem dobrego materiału porównawczego). Ostrość tekstu nieco gorzej, ale wydruk w jakości normalnej. Następnym razem będę drukował na najwyższej, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Co do kolorów - i tekst z obrazkami na zwykłym papierze i zdjęcia jak najbardziej w porządku. Nie dostrzegłem przekłamań, a na fotografii miałem do dyspozycji pokaźne spektrum barw do porównania. Półcienie też wyszły ładnie. Jedynie czerni nie mogę oceniać, bo jej nie było.
Ogółem w dziesięciostopniowej skali jak na razie dałbym na razie 9 - dobra cena, jakość wydruku, która nie zawodzi, minus tylko za wyciekanie nadmiaru tuszu (pewnie, jakby dali 2 ml mniej, dałbym minus za to, że nie napełnili do końca

). być może za pięć lat okaże się, że kolory na zdjęciach blakną, na razie jednak tego ocenić nie mogę - a "zasmużony" fragment wydruku próbnego świetnie zniósł próbę wody