Ja kupiłem w iCOMP
Niestety zdrożała o 10zł :/ i kosztuje teraz 329zł.
http://www.allegro.pl/item926562711_...0mhz_40nm.html
Co do HD5670 vs HD4770 to sam miałem poważny dylemat co wybrać. HD4770 również jest bardzo energooszczędne, choć nie tak jak HD5670 - a w niektórych grach jednak sprawuje sie wyraźnie lepiej. Moje rozumowanie było następujące:
- mam w sumie niedrogi zasilacz 400W, wszystko co bierze więcej niż HD4770 odpada. Ale nawet do HD4770 zalecają coś mocniejszego.
- w wielu grach HD5670 sprawuje sie niewiele gorzej od HD4770, nawet w FullHD sprawuje sie nieźle (przepustwość pamięci ma większą niż HD4770!), a ja mam 1280x1024 i na razie nie wymienie bo jest to MVA.
- ostatnio bardzo mało gram, więc dodatkowe pare fps nie robi różnicy, i tak jest 2-3x szybsza od 8600GT który był dla mnie wystarczający.
- jak zaczną używać DirectCompute w aplikacjach to chciałbym to mieć

Między wersją 10 a 11 jest ponoć kolosalna różnica i może nikt nie będzie na 10 nic pisać.
- gdy karta sie zestarzeje skończy w HTPC bo idealnie sie do tego nadaje (duże możliwości, HDMI, DXVA, dolby cośtam itd + mały pobór prądu)
- DX11 lepiej miec niż nie, nowe funkcje są ciekawe (np teselacja), a nowsza wersja shaderów zawsze sie przyda, niekoniecznie w grach.
- przyspiesza podobno wyświetlanie animacji Flash (np YouTube).
- była jednak tańsza od HD4770. Znalazłem go za 360 ale u sprzedawcy z wieloma negatywami. U innych zazwyczaj kosztuje ~450zł. (ASUS Formula HD4770 to GNIOT, nie bierzcie. Strasznie wyje!).
- jest produktem nowszym i dłużej będzie miało wsparcie w postaci nowych sterowników
- skoro taka zimna i cicha to i tak ją podkręce...

- a może kiedyś kupie 2 panoramiczne monitory i zrobie sobie megapulpit? (EyeFinity).
- HD5750 jest wyraźnie lepsza, ale droższa o 200zł. Odpada. Zwłaszcza że lepsza tylko w grach, a poza tym to to samo.
Za HD4770 przemawiała jedynie wydajność w grach. Ale z drugiej strony nie jest to taka przepaść że na jednej gra hula, a na drugiej nie da sie grać.
Gdy HD5670 będzie wymiękać, HD4770 będzie niewiele lepszy.
Więc troche sie pogryzłem i wziąłem HD5670....
Mam nadzieje ze karta dziś do mnie dojdzie. Crysisa oczywiście sprawdze
PS
HD4850 i HD4730 to karty oparte na starym prądożernym rdzeniu. Bierze do kilkudziesięciu wat więcej (wyniki sa różne, zależnie kto testuje).
Do małego zasilacza ja bym nie brał. Chyba tylko HD4770 wchodzi w gre, choć tez nie jestem do końca pewien.
edit:
godzinę temu paczka dotarła do GLS filia 26... Lublin!