Polish Control Panel również jest.
Karta poszła na 900/1100
Rdzeń na 950 sie wiesza, nie ma co sie bić o pare Mhz więcej. Pamięć może nawet więcej niż 1100 (4400) by sie dało.
Rdzeń na pewno poszedłby więcej gdyby go troche dovoltować, ale niestety nie ma takiej opcji.
Ale podczas podkręcania ponad fabryczne 850/1050 traci się energooszczędność (przy małym zużyciu GPU ustawia sie na 150Mhz, po podkręceniu na 900Mhz juz tam zostaje).
Więc na razie mam 850/1050 - dopóki nie wymyslą lepszych narzędzi do OC.
Temperatura karty w idlu to 29C, przy czym wiatrak chodzi na 28% i jest niesłyszalny.
Karta ma bardzo fajny i cichy system chłodzenia. Po ustawieniu wiatraka na 100% juz wyraźnie go słychać - ale wątpie żeby było to kiedykolwiek potrzebne. Wczoraj nie rozkręcił sie ponad 35%. Nie wiem czy nowe sterowniki jeszcze bardziej nie schładzają serii HD5xxxx (jakieś ultra low power state nie chciało mi sie czytać).
Możliwości karty są oczywiście ogromne, wydajnościowo też jestem w pełni zadowolony. Chyba mój procesor jest już wąskim gardłem, bo w 3DMarku05 osiągnąłem 16tys - wynik tylko o 4tys lepszy od 8600GT i gorszy niż 4670 na procku C2D@3,8Ghz.
Także kupno czegoś lepszego byłoby bezcelowe, ale Crysis skrzydeł dostał
I znowu - tak jak 8 lat temu - mam wrażenie że ATI jest produktem dla nieco poważniejszego klienta niż przeciętny gracz. Oprogramowanie - choć jak na mój gust przekombinowane - jest bardziej funkcjonalne od tego dla GeForce (Hydravision itd).
GeForce jest jakby bardziej nastawione na gry - tam dorzucają 3D Stereo i PhysX. Kwestie ustawień video, kolorów, monitorów, pulpitów sa tam troche na dalszym planie.
Z resztą GeForce też ma juz nowoczesny (=przekombinowany) control panel. I komu przeszkadzało zlikwidowane w Viście ustawianie we właściwościach ekranu? Teraz antyaliasing mozna sobie ustawić zajmującą kilkadzisiąt MB aplikacją

. Ale tam chociaż jest RivaTuner.
Zainstalowałem sobie ati tray tools ale coś nie działają ... (chyba dlatego że vista x64).
Niestety ze względu na małą ilość gier nie bardzo mam na czym testować. Dawn of War i CSS śmigają jak szalone, ale obie mają po 6 lat

Potrzebuje Mass Effect 2
Także jeżeli ktoś nie jest bardzo wymagającym graczem to zdecydowanie polecam
a jeszcze jedna rzecz, używam GPU do filtrowania materiału video z kamery DV w AviSynth (fft3dgpu). Filtr jest przeraźliwie wolny, na CPU wyciąga 10fps, na X1300 całe 8... na nowej karcie oczywiście śmiga

To był jeden z głównych powodów kupna tej karty (i dlatego zależy mi na DirectCompute)
no
mensir, teraz Ty opowiadaj, kiedy dojdzie?