Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.02.2010, 14:01   #14
romanesco
Guru

Data rejestracji: 01.08.2007
romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin Podgląd Wiadomości
Bez kolorymetru nie skalibrujesz tak jak to robią w profesjonalnych testach monitorów... kalibracja "na oko" za pomocą testowego ekranu to nie kalibracja, to subiektywna regulacja w stylu "co mi się podoba"... teoretycznie monitory są już jakoś tam skalibrowane fabrycznie i nie ma co ich specjalnie rozstrajać, jedynie ustawić kontrast i jasność, ewentualnie ulubioną temp. barwową i tyle
Oczywiście, że najbardziej precyzyjna jest kalibracja przy pomocy kolorymetru. Jednakże nie należy odrzucać z góry kalibracji przy pomocy plansz kontrolnych, jak się dokładnie nie wie lub nie miało z taką kalibracją do czynienia. To nie jest tak jak piszesz, że to w stylu "jak mi się podoba". Tak wygląda nastawianie bez pomocy niczego, wyłącznie "na oko". Na przykład do płyty, którą ja dysponuję jest załączony szczegółowy instruktaż na co zwracać uwagę i jak postępować aby nastawy były jak najbardziej optymalne. A co do profesjonalnych firm zajmujących się kalibracją, to nie jest to tanie, niestety. Taka "przyjemność" kosztuje ok. 1000 zł.
romanesco jest offline   Odpowiedz cytując ten post