Ja ostatnio własnie rozgladałem sie za drukarkami - lecz z tej najniższej półki, HP3325 i lexmarx z25 lub z35, z testów wynika ze w zasadzie miedzy nimi mogłem wybierać (wymienne tusze wraz z "głowicami"), potem zwróciłem uwagę na dostępność zamienników (nie napełniaczy) pod tym względem HP ma ich wiecej i sa tańsze,. Od nowych modeli HP wzieło sie na sposób obniżenia ceny swoich tuszy, zadawałem sobie pytanie jakim sposobem? - odpowiedz: sposobem obnizenia ich pojemności - co w przypadku Lexmarka też nie jest jakąś przygniatającą pojemnością - za to cena oryginału = prawie cenie nowej drukarki - gdzie sens , gdzie logika?
Następnie wybrałem sie do sklepu by porównać jakość wydruków, okazało się że Jesli chodzi o text tu obie mają podobne wyniki - Zadawalające, z przewaga szybkości lexmarka, natomiast jesli chodzi o grafikę (wiadomo plujki i obrazki = szybko kończace sie zasobniki z tuszem, z regoły nie drukuje sie duzo obrazków wysokiej rozdzielczości) - sam używam ledówki OKI i w zupełności mi wystarcza gdyż 90% tego co drukuje to text, wykresy, tabele - również student, ale nie o tym miałem pisać.
Jakość grafiki znacznie przemawia na korzyść HP , zywsze kolory i dobre ich odwzorowania, lexmark ma problemy z wiekszymi połaciami jednolitego koloru (zwłaszcza jasnego) i nasycenie nie to, fakt obrazek załączany przez lexmarka jako poglądowy nie był napewno wybrany "pod reklamę" a pokazywał wszystkie jego niedogodności - uwazam to za fear, w zupełności grafika proponowane przez lexmarka by mi wystarczała, HP jednak zdecydowanie lepiej podeszło do kwestii marketingowej prezentacji swego produktu.
Reasumując, mam wieksze przekonanie dla HP, mimo że niepopłakałbym sie posiadając lexmarka.
Zwrc uwage na zurzycie zasobników ich pojemność i cenę.