Witam mam taki problem. Mam konsolę przerobioną exploitem FMCB z esr'em 9b bez jakiegokolwiek chipa. Przerabiałem ją samemu za pomocą oryginału i przerobionej wersji gry "Agent Under Fire" za pomocą swap tricka. Mam grę final fantasy xii, która jest w ntsc. Zrobiłem jej obraz i chciałem zmienić na PAL. Gdy patchowałem obraz programem "ps2_vfix" i potem ESR'em, gra działała ale obraz był rozciągnięty po za telewizor, co uniemożliwiało jakąkolwiek grę. Poszukałem trochę w google'ach to znalazłem "ps2_ntsc2pal_yfix" ale po spatchowaniu nim gra wcale nie działała tylko był czarny ekran. Zawsze dla sprawdzenia obraz gry sprawdzałem w emulatorze pcx2 ale tam on tez nie ruszył. W tutorialu na stronie głównej podaliście jeszcze jeden program a mianowicie "ps2_pal2ntsc_yfix", tylko że to jest pal to ntsc, a nie ntsc to pal. Co mogę zrobić, żeby zmienić tą grę z ntsc na pal i usunąć to rozciągnięcie obrazu. Nie interesują mnie odpowiedzi w stylu "kupić nowy telewizor", albo kupić grę w wersji PAL. Jeśli taki temat już był to z góry przepraszam za dublowanie go.
- - -
Prawdopodobnie znalazłem rozwiązanie problemu. Po patchowaniu przez "ps2_vfix" zostaje edytowany SLUS_XXX.XX, natomiast SYSTEM.CNF zostaje nie ruszony. Gdy wypakuje SYSTEM.CNF i edytuje w notatniku są tam trzy linijki "BOOT2 = cdrom:\... itd., VER = ... i VMODE = NTSC" gdy po patchowaniu edytuje vmoda w system.cnf z ntsc na pal, to problem rozciagniecia obrazu w poziomie powinien być rozwiązany. Na razie nie mam czystej płyty do nagrania edytowanego obrazu więc nie potwierdzę swojej teorii. Ehhhhh... Niestety to nie pomogło po zmianie VMODE z ntsc na pal w system.cnf i spatchowaniu gra nie działa jest czarny ekran.
Ostatnio zmieniany przez Berion : 04.03.2010 o godz. 11:51
Powód: //dp
|