Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.03.2010, 15:13   #1
maxxxxxxxx
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.02.2008
maxxxxxxxx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ST9500420ASG w laptopie umarł?

Witam serdecznie,

Mam w laptopie dysk ST9500420ASG 500Gb.
System Win7 64 bit.

Dysk często łapał małe zawieszki kilkusekundowe więc sprawdzałem przez systemowe sprawdzenie dysków w Win7 czy niema jakiś błędów w systemie plików NTFS. Żadnych nie było.
Zainstalowałem wiec Seatool For Windows chcąc przeprowadzić test i podczas jednego z testów system złapał zawiechę na jakieś 30 sekund po czym na sekundę blue screen i sie zresetował. Jednak już nie ruszył.
Dysk w biosie widać, ale nie przechodzi do ładowania systemu. Pomyślałem że to mbr wiec włożyłem płytkę Win7 w celu naprawy systemu, jednak nie udało się.
Komunikat mówił że nie ma dysku.

Włożyłem więc dysk w kieszeń i podłączyłem do drugiego laptopa. Dysk został wykryty jednak podczas instalowania go otrzymałem powiadomienie o niepowodzeniu z powodu nie podłączonego dysku. Seatool nie wykrywa dysku ani wersja dla dos ani dla windows.

Ostatnio klonowalem dysk programem DiskWizard od Seagate`a więc użyłem płytki bootowalnej. Na początku dał napis że nie ma dysku a po wciśnięci Ok przeszedł do dalszej części gdzie mógłbym teoretycznie sklonować dysk itp. i o dziwo po kliknięciu klonuj pokazał mi jakie mam partycje na dysku (czyli jednak coś z dysku odczytał) nie mam aktualnie drugiego dysku aby spróbować sklonować ale zastanawiam się nad zakupem.

Aha jeszcze jedno:
Dysk podczas uruchamiania i podczas gdy coś próbuje uzyskać do niego dostęp wydaje dźwięk skrobania przez sekundę a potem chodzi normalnie. Jak się dysk odpala to słyszę że talerz chodzi.

Macie Państwo jakieś propozycje rozwiązania problemu?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
maxxxxxxxx jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online