Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.03.2010, 03:02   #1
czaras
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.12.2006
czaras w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
VHS do DVD - prosze o porade

Zamierzam zgrac domowe archiwum z kaset vhs do postaci elektronicznej. Wiele tutoriali w necie radzi uzywac kamery lub specjalnych urzadzen potrafiacych "lapac" sygnal z odtwarzacza vhs i przekazuje go dalej na komputer.
Niestety nie mam ani kamery, ani takiego urzadzenia. Dysponuje nagrywarka dvd z twardym dyskiem, ktora zgrany material np. z vhs na wewnetrzny dysk twardy moze potem nagrac na plyte dvd. Potrzebuje Waszej rady w sprawie jakosci takiego zgrywania porownujac je do zgrywania kamera lub inna metoda. Dodam, ze w nagrywarce moge ustawic rozne poziomy jakosci, najlepszy High Quality umozliwia nagranie na 1 plycie dvd 1 godziny materialu.
I drugie pyt. material po zgraniu do komputera ma rozdzielczosc 720x576 co powoduje znieksztalcenie obrazu. Jesli bede obrabial ten material virtualdub'em skad mam wiedziec jaki dokladnie ustawic resize (nie chce robic tego na oko). Aha i jeszcze ostatnia sprawa: jesli zamierzam te zgrane materialy trzymac na twardym dysku, to jaki polecacie kompresor i kontener. czy jesli zalezy mi na zachowaniu max. jakosci powinienem zachowac format mpeg-2 czy moge pokusic sie o cos w stylu h.264 i odpowiednio go ustawiajac nie strace jakosci ?
z gory dzieki za pomoc
czaras jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online