Witam
Od kilku dni mam problem z nagrywaniem DVD R +DL na nagrywarce laptopowej /na minusach DL jeszcze nie próbowałem/.
Jeżeli chodzi o pozostałe, CD i DVD jednowarstwowe , wygląda na to że jest OK.
Do tej pory nagrywałem na EMTEC***8217;ach DL+ i nie było problemu. Teraz rozpoczynam proces nagrywania i pojawia się komunikat po nieudanym rozpoczęciu zapisu a po kilkunastu sekundach napęd staje i wysuwa szufladkę (bynajmniej nie powodu przepełnienia) . Problem dotyczy zarówno Nero 9 jaki Ashampoo 9.
Tą samą płytkę wkładam do nagrywarki stacjonarnej i proces nagrywania przebiega bez zarzutu. Kolejną czysta płytkę wkładam do napędu peceta i ten sam Ashampoo oraz Nero radzą sobie także bez problemowo /nagrywarka Pioneer/
Próbowałem już nagrywać na lapku w DVD ISO jak i UDF w różnych sugerowanych i zalecanych do danego typu wypalanych danych konfiguracjach.
Czego można się spodziewać waszym zdaniem, awarii sprzętowej czy też problemu z oprogramowaniem ? Z tego co wyczytałem w sieci to raczej nie ma możliwości upgrade***8217;owania firmware***8217;u.
Dodałem w załącznikach log z błędnym procesem wypalania generowanym przez NERO oraz screen komunikatu.
Używam laptopa HP Compaq 8710p /jeszcze na gwarancji/
Od początku używam tego typu nośniki :
- Sony DVD R -
- EMTEC DVD R + DL
Przyznam, że niepokoi mnie ta linijka z błędem kalibracji mocy
pozdrawiam,
Daro