Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.03.2010, 15:36   #1
Vonda
Bywalec

Data rejestracji: 28.06.2005
Vonda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pioneer DVR-216 - pada ?

Niestety od jakiegoś czasu w/w Pioneer pali mi płytki ... dotychczas zakładałem, że to problem starych płyt - wypalam nie dużo a jakiś rok (może 2 lata) temu kupiłem 100 szt. i zużywałem powoli... Niestety po zakupie nowych nic się nie poprawiło a moze i pogorszyło ...
Objawy są następujące nagrywając w Nero 6 dane na płyty DVD-R (poprzednie były DVD+R) f. Ritek, wyskakuje błąd, zawsze w tym samym miejscu - po przejściu pierwszych etapów nagrywania tj. buforowania pilkiów itp. tak jak by nie był w stanie przejśc procesu "lead in" ... spaliłem tak 3 płytki jedna po drugiej z prędkościami x18, x16, x12 ...
Co ciekawe:
1/ nie ma najmniejszych problemów z nagraniem dvd-rw (Verbatim z max. prędkością x4)
2/ po tych 3 spalonych nagrałem (x8) na takich samych nośnikach (Ritek x16) płytę dvd-video (równiez przy pomocy tego samego Nero) - przeszła bez komplikacji z pełną (bezbłędną) weryfikacją ...
Po w/w udanym nagraniu znowu spróbowałem nagrac dane tym razem z prędkością x8 i ponownie się nie udało (te same objawy)

Dodam jeszcze, że jakiś czas temu nagrywarka "zniknęła" mi z systemu i przywróciłem ją za pomocą "MicrosoftFixit50027.msi"
Vonda jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online