Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.02.2003, 00:12   #14
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
djc napisa***322;(a)

BAS
Ja także głównie używam 98, chociaż mimo wszystko zdaża się, że niektóre programy jednak lepiej chodzą pod XP, szczególnie nowe gry.
Filmy też mimo wszystko lepiej odtwarza. Jeszcze parę lat i ile osób będzie z niego korzystać? Ze znajomych osób, które kupowały nowe komputery już nikt nie ma 98, wszyscy mają XP, tylko Ci co od lat używają kompa, to mają 98.
A poza tym mam rodzeństwo, które woli XP i jeśli z jakiś powodów nie zabronię im korzystania z niego, to wybierają właśnie jego.
Wśród moich znajomych są 3osoby, które używają xp, pozostali zainstalowali, pobawili się i stwierdzili, że oni mogą sobie pójść do Mcdonalda a nie muszą go mieć w komputerze. Większość z nich ma właśnie 98se albo 2000. Sorry jeśli zbyt ostro się wyrażam na temat xp, system faktycznie jest ładny, kolorowy itd, ale ja nie tego oczekuje od systemu. Kiedyś faktycznie myślałem nad przesiadką na xp i może gdyby nie cena to bym go miał, było to jak wchodził na rynek, a ja jak później się okazało miałem uszkodzoną płytę główną, a winxp miał być antidotum na ciągłe zwisy systemu, ale ponieważ dostawałem ataku na myśl, że mam kupić winshit za coś koło 600złotych wtedy, więc szukałem i wkońcu znalazłem winnego ciągłych zwisów.

Dopóki wszystkie programy potrzebne mi do szczęścia dają się uruchamiać na win98se albo na konsoli linuxowej NIE mam zamiaru płacić takich pieniędzy za xp.
Sądzę, iż za jakieś 3-5lat pojawią się programy, których będę potrzebował a nie dadzą się uruchomić na win98se to może wtedy kupie następce, następcy xp, choć obserwując rosnącą popularność linux'a dochodzę do wniosku, że za te 5 lat dziewiędziesiąt pare procent programów będzie bezproblemowo działało na linuxie i kolejny windows może okazać się zbędny. Tak szczerze mówiąc to już w tej chwili programy, których używam działają na linuxie i nie ma potrzeby używania windowsa'a, choć z braku czasu na konfigurację X'ów mam windowsa, ale poważnie się zastanawiam czy jak będzie go trzeba przeinstalować to czy nie zrezygnuje z niego, w sumie to tyle samo pracy trzeba włożyć w konfigurację linux'a z jakimiś X'ami co w taką konfigurację windows'a, żeby nie było z nim najmniejszych problemów.