Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.05.2001, 09:57   #46
martinez
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 17.04.2001
martinez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ryszardzie - w takim razie porozmawiajmy trochę "z innej beczki".

Zdaję sobie sprawę z tego że kopiowanie jest złe - jak najbardziej.
Jest to kradzież - i zgadzam się z tym.
A teraz przełóżmy to na polskie realia :
Powiedzmy że jeden człowiek o imieniu załóżmy Heniek w wieku ok. 15 lat kupuje sobie nagrywarkę. Do tej pory kupował oryginalne gry - i nadal kupuje.
Po ostatnim zakupie swojej ulubionej gry Quake 5 płytka uległa zniszczeniu (nie wiem - powiedzmy spadła mu w autobusie, młodsza siostra użyła jako podstawkę pod herbatkę dla swoich lalek..., itp.).
Więc próbuje ją wymienić u dystrybutora na nową - ale byłoby to możliwe tylko wtedy, gdyby kupił nową grę i wyciągnął z pudełka połamaną płytkę (wierzcie mi że się zdarza...) - w innym wypadku jest tzw. "sorry - no bonus".
1. Także nauczony doświadczeniem nasz Heniek stwierdza, że skoro ma nagrywarkę, to może bez problemu zrobić sobie "kopię zapasową" i jej używać, a oryginał schować do pudełka...
2. Zaczyna mu się to podobać - po co ma kupować sam oryginały, skoro można z trzema kolegami się złożyć, skopiować i wyjdzie "taniej".
3. Heniek stwierdza, że może przecież parę złotych na tym zarobić - a przynajmniej nie tracić "swoich" pieniędzy na część oryginału. Pyta się w rodzinie, w gronie najbliższych znajomych czy ktoś nie chce za parę złotych nagrać sobie "gierki".
4. Właśnie dostał od rodziców za dobre wyniki w nauce nowiutkie SDI, więć zachwycony ściąga sobie z warezów gry, które tak na dobrą sprawę wyjdą może w Polsce za rok, albo wcale. Oczywiście dla celów własnych, no i jeżeli ktoś ze znajomych będzie też chciał...

Teraz podsumowanie mojej "długiej" opowieści :
Zostaje złapany przez (jak to powiedziałeś Ryszardzie) tzw. organy ścigania :
sprawa ląduje w sądzie dla nieletnich, dają biednemu Heniowi kuratora, , rodzice płacą kolegium i w ogóle robi się "straszna" historia. Chłopak już ma do końca życia "nasrane w papierach"...

Można śmiało stwierdzić, że w Polsce zrobiono "nagonkę" na piratów - są oni ścigani na równi z handlującymi narkotykami, bronią (tylko że za to są wyższe wyroki). I kogo łapią tzw. organy ściagania? Właśnie takie "płotki" jak nasz Henio. I co potem? Wielki artykuł w gazecie, jak to nasza wspaniała policja złapała pirata - w domu miał aż ze 100 płytek
Powiesz że nigdy nie byłeś na giełdzie "samochodowej" gdzie stoi pełno typków którzy mają "powiązania ze światkiem", i tego nie widziałeś ? I co z tym zrobiłeś ? Czy złapałeś jakiegoś Saszę, Klamkę czy jakiegoś innego wyżej postawionego bambra, którzy tym sterują ?
Jasne, że najwygodniej złapać "Henia" - bo kogoś trzeba - ale głównego sponsora policji Saszy to już nie.

Wniosek:
Prawo w Polsce jest b. niedoskonałe.
Korupcja wśród wyższych urzędników państwowych.
Bezkarni politycy.
I długo można jeszcze by wymieniać...

I ty mi Ryszardzie mówisz, nie rób sobie kopii zapasowej mojego oryginału, bo pójdę do pierdla.....

Tym razem nie pozdrawiam - zdołowałem się czarną rzeczywistością...
martinez\nGG #755669
martinez jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online