Pobawiłem się trochę tym ustrojstwem i.. z jednej strony nawet mi się niektóre możliwości podobają, z drugiej strony jest to bajer. Na pewno nie podoba mi się już nawrzucanie tu wszystkiego co się da przez co całość robi się mało przyjazna w obsłudze i bardzo miejscami pogmatwana.
Na pewno działa nagrywanie zdjęć w RAW-ie, co jest dla aparatu, na którym testowałem (Canon Ixus 60) nowością. Ale nowościa dość miłą

Działają też gry, ale to uważam za zupełnie zbędny bajer, czytnik plików tekstowych i manager plików, ale tu jak wyżej. Można wyświetlić temperaturę poszczególnych podzespołów aparatu, co jest już zupełnie bez sensu, ale na szczęście jest też kilka przydatnych wyświetlanych informacji, typu stan baterii (w procentach), pozostałe miejsce na karcie, aktualna godzina itp.
Z ciekawych rzeczy jest także wyświetlanie różnego rodzaju siatek, w tym na przykład formatu zdjęcia 2:3, co przydaje się w kompaktach, które nie robią zdjęć w takim formacie. Od razu widać, co i gdzie będzie przycięte. Histogramu nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że również działa.
Co nie działa i nie wiem, dlaczego, a szkoda, bo na tym mi zależało. Nie udało mi się uruchomić optycznego zoomu podczas filmowania mimo, że ustawiałem tę opcję. Albo uruchamiał się cyfrowy, albo - jeżeli go deaktywowałem - nie uruchamiał się żaden. Szkoda i to chętnie jeszcze bym potestował, jeśli ktoś wie, co można spróbować zrobić.
Druga rzecz, którą jeszcze chciałbym sprawdzić, ale szczerze mówiąc nie wiem, jak się za to wziąć to automatyczne uruchamianie migawki poprzez kabel USB. Tak przynajmniej jest to opisane w instrukcji i zakładam, że w takim razie możliwe jest to z komputera. Ale jak? I za pomocą czego? Tego nie wiem, a to też ciekawa funkcja, która kiedyś mnie interesowała.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Bajer jest w sumie fajny i raczej zostawię go na karcie, ale nie jest to super dopracowana rzecz (czasami coś miga, coś się zacina..) więc chciałbym mieć również możliwość wyłączania, a dokładnie nie uruchamiania. Zastanawia mnie, czy metodą na to jest przełączanie blokady na karcie (odblokowywanie jej) i czy wtedy aparat nie nadpisuje jakichś plików tego oprogramowania lub nie edytuje ustawień.
Poza tym rzecz warta jest uwagi, chociaż wymaga czasu na zapoznanie się ze wszystkim. Miałem jakąś kilkustronicową instrukcję bodajże z Chipa i ona podaje kilka ciekawych przykładów zastosowań, ale tych jak widzę, jest dużo więcej. Gdyby ktoś natknął się na jakąś ciekawą instrukcję, to chętnie przeczytam.