Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.03.2010, 14:20   #19
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Od razu zrobię FAQ
To ja od razu się poczepiam

Cytat:
Ki diabeł ten jabber?
Najlepszy komunikator na świecie.
Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) (dawniej Jabber[1]) - otwarty, oparty na XML protokół komunikacji oraz powiadamiania o obecności w czasie rzeczywistym.

Czyli nie komunikator - a protokół. Nie Jabber, a XMPP

Cytat:
A czemu o nim nie słyszałem?
Słyszałeś, ale o jabberach pod swoimi markami, np. tlen, gtalk
Tlen nie jest oparty o Jabbera. Chociaż od wersji 7 obsługuje, to AFAIK sama sieć tlenowa jest "autorska" Jego protokół komunikacyjny jest zmienioną, zamkniętą kopią protokołu jabbera.

Cytat:
Płatny, bezpłatny?
Możliwe, że model płatny byłby teraz lepszy od bezpłatnego,
bo doświadczeni userzy są zmęczeni bezpłatnymi serwerami, które potem przestają działać.
Tylko po co mam płacić, jak mam darmowy gmail?

Generalnie używam Mirandy - więc dołożenie kolejnego "komunikatora" to żaden problem. Tylko kto będzie tego używał? Bo po to są komunikatory. W Mirandzie mam 5 komunikatorów podpiętych. Z czego używam praktycznie 2, bo ich używają moi znajomi (Tlen, GG - z raz na dwa tygodnie jeszcze gmaila).
Obawiam się, że będzie to martwa ikonka w Mirce, bo mało kto będzie tego używał.

To, co kursywą powyżej to z wikipedii.

Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 24.03.2010 o godz. 14:23
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post