Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.03.2010, 15:39   #1
burner
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.04.2003
burner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zabezpieczenie płyt dvd z danymi

Witam. Wiem wiem temat był wałkowany wielokrotnie na łamach forum. Ale na swą obronę podaję fakt że większość tematów tego dotyczących pochodzi sprzed kilku lat a to w przemyśle softwareowym lata świetlne. Poza tym przez tyle lat programy mogły zostać już złamane.

Potrzebuję zabezpieczyć dane firmowe dla kilku osób. Miałoby polegać to na tym że wkłada się płytę do napędu i aby odczytać dane na niej zawarte trzeba podać hasło. Dobrze by było aby jeżeli się chciało odczytać te dane na różnych komputerach to nie trzeba byłoby mieć zainstalowanego programu, który posłużył do tak wypalonej płytki. Dane te musiałyby być dostępne natychmiast po podaniu hasła bezpośrednio z płyty i absolutnie nie mogłyby być w jakiś sposób rozpakowywane na dysku nawet w tempie. Dlatego natychmiast bo dane będą wykorzystywane często a takie podejrzewam kilku/kilkunasto minutowe rozszyfrowywanie nie wchodzi w grę. Chciałbym uniknąć montowania tej płyty w jakichś wirtualnych napędach a jeżeli by się dało ją przeglądać w jakichś zwykłych menedżerach plików byłoby najlepiej. Oczywiście takiej płyty przy użyciu wspomnianych na forum clonedvd i anydvd lub innych skopiować nie da rady co jest oczywiste. Programów do nagrywania zaszyfrowanych danych jest sporo ale szkoda mi czasu na eksperymenty i psucie kolejnych płytek. Dlatego byłbym bardzo wdzięczny o poradę jaki program sprosta moim oczekiwaniom? Dziękuje z góry.
burner jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online