Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.03.2010, 20:29   #1
MrY
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.03.2010
MrY w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
System nie wykrywa dvd.

Witam.
Mam problem (podejrzewam) związany z nagrywarką dvd.
Wszystko zaczęło się od tego, że jakiś tydzień temu włączyłem sobie beztrosko komputer. Po niedługiej chwili zorientowałem się, że ekran ładowania windowsa się zawiesił. Odczekałem kilka sekund i zrestartowałem maszynę myśląc, że i tak uruchomi się coś na wzór scandisku, wyłapie jakiegoś określonego babola w systemie i problem z głowy.
Niestety, sytuacja powtórzyła się. Co ciekawe, ekran, na który podaje info na temat tego jak wejść do biosu również tkwił przed moimi oczyma podejrzanie za długo. Powtórzyłem więc operację zwaną ***8222;reset***8221; i nerwowo czekałem na ***8222;rozwój wypadków***8221;.
System znów włączał się tak samo. Jednakże kiedy począłem zastanawiać się co mogło spowodować taki stan rzeczy, ekran z logiem windowsa się ożywił i zaczął ładować. Potulnie poczekałem do końca i wreszcie ujrzałem jakże upragniony pulpit.
W czym tkwi problem?
Po jakimś czasie zauważyłem brak stacji dvd. Taka sytuacja występowała już wcześniej ***8211; na tę chorobę pomagał lek w postaci ponownego uruchomienia komputera.
Jakież było moje zdziwienie kiedy to po (znienawidzonym już) restarcie napędu w żaden sposób nie potrafiłem znaleźć. Nie mając w głowie żadnych gotowych rozwiązań znowu zrestartowałem komputer. I znowu. I znowu.
Ale za którymś razem system włączył się normalnie, bez żadnych przestojów. Pomyślałem, że ciemne chmury zniknęły i w końcu mogę zabrać się do radosnego użytkowania swojego kompa. Mało tego, nawet dvd było!
Niestety, po kilku minutach windows się zawiesił (...), a ja mimo to poczekałem kilka minut. Po restarcie komp znowu włączył się w ten ***8222;dłuższy sposób***8221;.
I tak jest do dziś. Raz długo się włącza (i nie ma dvd), a raz krótko (i jest dvd, i zwykle zawiesza się lub, mawiając potocznie, ***8222;muli***8221;).
Z małym wyjątkiem, dziś zaktualizowałem sterowniki IDE (z internetu, bodajże witryna windows update) i maszyna wystartowała zwyczajnie, tak jak ją bóg stworzył oraz dvd działało bez zastrzeżeń. Doszedłem więc do wniosku, że to koniec mojej niepomiernie okrutnej męki i wziąłem się do testów (zacząłem wyłączać komputer i włączać ponownie by upewnić się, że wszystko już jest dobrze).
Za którymś razem problem powrócił. A mnie resztki sił opuściły.
Wiecie co jest nie tak? Jakieś sterowniki? Nie muszę chyba mówić, iż takich problemów nie było odkąd mam ten komputer (czyli tak od końca lutego).
MrY jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online