Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.04.2010, 21:33   #52
Antraxis
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.12.2007
Antraxis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć, na wstępie nadmienię, iż jestem zachwycony samym programem TrueCrypt

Teraz przystępuję do pytań:

pytanie 1. Posiadam dwie zaszyfrowane partycje nie-systemowe (o literach 'X' i 'Y' ) - które przed zamontowaniem do systemu wykrywane są jako nie-sformatowane, a każda próba dostępu kończy się propozycją formatowania owej partycji, co osobiście mnie przeraża - nie chciał bym żeby ktoś przez głupotę skasował moją ukochaną partycję - czy jest możliwość pozbycia się niebezpiecznej propozycji formatowania partycji przez system przy próbie dostępu przed zamontowaniem?

pytanie 2. w nawiązaniu do pytania pierwszego, czy przy ponownej instalacji systemu (Windows7 64bit -> format c: -> reinstall) - moje szyfrowane partycje X i Y nie zostaną "naprawione" (czyt. sformatowane bez pytania mnie o zgodę)?
- obawa wynika stąd, że prędzej czy później będę robił re-instalację systemu, chciał bym wtedy znowu zainstalować TrueCrypt'a i zamontować ponownie swoje partycje, jak robiłem to dotychczas.

pytanie 3. (już kończę ...) oznaczyłem swoje partycje literami 'X' i 'Y' nie bez powodu - zależało mi na tym aby litery kolejno 'D' i 'E' pozostawały wolne - ponieważ jak wiadomo przy próbie zamontowania partycji TrueCrypt prosi o wskazanie litery, którą może zająć zamontowana partycja (u mnie X: zamienia się w D: a Y: -> E: )
pytanie brzmi: czy jest możliwość zamontowania szyfrowanej partycji pod tą samą literą, pod którą znajduje się Przed zamontowaniem? (zmierzam do zamontowania D: jako D: i E: jako E:, chciał bym zrezygnować z 'pomocniczych' liter 'X' i 'Y', bo teraz praktycznie te tylko dwie partycje są widoczne jako aż 4 dyski.

mam nadzieję, że komuś będzie się chciał rozwiać którąkolwiek z moich wątpliwości pozdrawiam! (ps. przeczytałem cały ten temat na forum)

Ostatnio zmieniany przez Antraxis : 21.04.2010 o godz. 21:36
Antraxis jest offline   Odpowiedz cytując ten post