Proszę was o pomoc w przygotowaniu dużego artykułu.
A tak naprawdę pracy magisterskiej, dlaczego w temacie nazwałem to artykułem? Bo myślę że sporo osób będzie zainteresowanych pracą którą piszę i jeśli się wam spodoba to mogę ją opublikować tu na forum jako artykuł. Praca nie jest czystą teorią, jest praktyczna, to co opisuję naprawdę tworzę i będę testował, sprzęt już mam można o nim przeczytać w tym temacie
Budowa własnego NAS'a
Pomoc o którą proszę to
nie pisanie za mnie materiału do pracy, tylko cenne uwagi i wskazówki, czasami naprowadzenie na dobry tor. Mam nadzieję że znajdę na tym forum jakieś wsparcie w waszych osobach
W pracy postaram się zrobić kilka bardzo podobnych (lub takich samych) testów jak widzę w artykułach na waszym portalu cdrinfo.pl tak by można było wrzucić moją macierz do porównania.
Oczywiście nie chcę nic narzucać, jeśli administrator uważa że ten temat powinien zniknąć - to trudo, jeśli nie życzycie sobie by robić podobne testy to nie ma problemu...
Na początek chciałbym pokazać wam spis treści bo może warto było by coś w nim zmienić:
-------------------------------------------------------------------------------
WstępOgólne o ciągłym narastającym zapotrzebowaniu na zasoby dyskowe, o tym jak drogie są gotowe profesjonalne macierze,
o możliwościach budowy taniej macierzy itp. Dlaczego opisuje tylko kilka możliwości wykorzystania NAS. czyli lanie wody...
Cel pracyZbudowanie taniej profesjonalnej macierzy dyskowej typu NAS do małej firmy. Testy różnych rozwiązań sprzętowych i programowych.
Rozdział 1. Macierz dyskowa typu NAS Opis wykorzystywanych technologii. Dlaczego NAS a nie SAN itp. Zalety NAS itp.
1.1 Protokoły:
- SMB/CIFS
- iSCSI
- FTP
- NFS
1.2 RAID- RAID 0
- RAID 1
- RAID 5
- RAID 10
- inne
- RAID programowy i sprzętowy.
Rozdział 2. Systemy operacyjne - Instalacja i konfiguracjaDlaczego wybrałem takie systemy, dlaczego zestawiam specjalnie przygotowane systemy pod NAS z systemami
Microsoftu które są do oglnego zastosowania.
Dlaczego wybrałem do porównania bardzo drogi system Windows server 2008 zamiast Windows XP i dlaczego XP nie biorę w ogóle pod uwagę.
2.1 openfiler
2.2 freeNAS
2.3 Windows server 2008
Rozdział 3. Budowa macierzy Ogólnie z czego powinien składać się komputer który będzie służył jako macierz. Dlaczego nie kupuję sprzętowego raida.
3.1 Wybór sprzętu.- obudowa
- płyta główna
- dyski twarde
- pamięć operacyjna
- procesor
- karty sieciowe
- inne podzespoły
3.2 Kosztorys i prezentacja złożonego sprzętu.- dlaczego wybrałem taki, a nie inny sprzęt
- kosztorys
- zaprezentowanie (fotografie) macierzy
Rozdział 4. BadaniaOpis platformy testowej i infrastruktury sieciowej. Opis co i dlaczego jak i czym będzie testowane.
Zamierzam testować SMB/CIFS,iSCSI, FTP, NFS czas budowy i odbudowy macierzy na niżej opisanych systemach operacyjnych, szybkość RAID 5 na poszczególnych systemach i obciążenie procesora. Również myślę sprawdzić pobór prądu i temperatury macierzy pod długotrwałym obciążeniem.
4.1 openfiler- wyniki i wykresy
4.2 freeNAS- wyniki i wykresy
4.3 Windows server 2008 - wyniki i wykresy
4.4 podsumowanie badań.
Możliwości rozwoju (opracowanie systemu backupu itp. co wyjdzie w praniu)
Podsumowanie
Streszczenie
Słowa kluczowe
Bibliografia
Spis ilustracji
Spis tabel
Spis stosowanych skrótów
Indeks