Cytat:
Napisany przez Ankaa852
Chodzi o to że mam napisac krótkie wypracowanie które potem przeczytam na lekcji i będziemy na ten temat dyskutować.
Tylko że ja nie mam zielonego pojęcia o czym mogłabym napisac 
|
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Widzę dwie możliwości - albo w ten sposób poszukać głównych haseł i kilka pobieżnie opisać, albo stwierdzić, że trudno jest wskazać takie ogłne tematy i w związku z tym zaproponować pewne podziały i wyróżnić grupy, które już można współnie rozważać.
|
Zgadzam się z Tobą andzejj9, że temat jest bardzo ogólny. Juz raz o tym tutaj wspominałeś.
Dlatego zapytałam o kontekst, w jakim się pojawił.
Bo może to być równie dobrze po prostu spojrzenie na Polskę z pozycji tego najmłodszego pokolenia, któremu w Polsce XXI wieku przychodzi wzrastać. Dla mnie bardzo prawdopodobne jako wypracowanie szkolne.
Jeżeli Anka zacznie pisać o wszystkim, to się pogubi.
Ważne by dobrze uzasadniła wybrany przez siebie sposób interpretacji tematu. Na koniec zaś postawiła wyraźne pytanie lub zasugerowała kierunek dalszej dyskusji.
Nie ma chyba wątpliwości, że Polska to Polacy. Czy muszą to być wszyscy Polacy?
Można oczywiście skupić się na sprawach i wydarzeniach tych obecnych i tych nas czekających w niedalekiej przyszłości jako ważnych dla nas Polaków ogólnie ( np. nasza obecność w Unii Europejskiej***8230; Euro 2012***8230; ). Będzie poprawnie, ale może mało ciekawie. Ale można też moim zdaniem napisać o sobie: co dla mnie jako Polaka czy Polki (przedstawicieli młodego pokolenia ) jest ważne: co myślę, jak widzę swoją przyszłość w tym kraju, jak oceniam to, co się w nim dzieje (i tu nawiązać do naszej konkretnej teraźniejszości, niedalekiej przeszłości i przyszłości.).
Myślę, że obecni ***8222;młodzi gniewni***8221; mają bardzo różne zdania na ten temat i nie ma obawy, że nie będzie o czym dyskutować na lekcji lub że dyskusja utknie w martwym punkcie. Wystarczy poczytać posty na forum. I nikt też nie powinien postawić zarzutu, że wypracowanie jest "nie na temat".