Byłem dziś w Komputroniku z siostrą Ani po notebooka. Przy okazji kupiłem głośniki i miałem najszczerszą chęć kupić wersję upgrade siódemki. Okazało się, że mając legalnego XPka Pro nie mogę zakupić siódemki Home Premium za 269 zł, co nawet przewidywałem. Mogę oczywiście kupić W7 Professional BOX Upgrade za nieco ponad... 1100 zł.
Jasne, że jak kupuję Mercedesa to muszę się liczyć z nieco droższymi częściami zamiennymi niż jeśli kupię Skodę. Ale nie wiedziałem, że upgrade systemu operacyjnego wyniesie mnie więcej w przypadku kupna XP Pro - gdybym wiedział to MS zarobiłby na mnie przed kilkoma laty o 200 zł mniej, a ja nawet różnicy za bardzo bym nie zauważył.
Co ciekawe, W7 Home Premium OEM kosztuje 400 zł. o 700 zł mniej niż W7 Pro BOX Upgrade, przy czym sprzedawca powiedział mi, że ten drugi wcale nie jest BOX, bo jest korelowany z tym OEMem, którego miało się do tej pory, a więc nadal do jednego kompa. Ile w tym prawdy nie wiem, poczytam jeszcze temat o W7 na Forum, bo jak dotąd nie miałem czasu.
Generalnie lubię W7, nawet bardzo, ale polityki cenowej MS już niekoniecznie...
|