Polityka informacyjna przeciwko piractwu - fajnie, ale jakoś jak próbowaliśmy się dowiedzieć, czy oferta w Carrefourze była legalna, to nie bardzo było w jaki sposób to zrobić.
Cena systemu - przyznam, że ja już się do takiej ceny przyzwyczaiłem i nie traktuję jej jako coś złego. System operacyjny to jednak dość.. 'poważna sprawa' i z góry zakładam, że musi poważnie kosztować. Poza tym nie jest to coś, co kupuje się co kilka miesięcy, tylko najczęściej raz na kilka lat. Ostatni starczył mi chyba na 7 (albo i więcej), nowego też nie przewiduję wcześniej wymieniać.
Inna sprawa, że ja cały czas myślę o cenie na poziomie 250 - maksymalnie 400 złotych. Więcej z pewnością bym za to nie zapłacił.
I jeszcze jedno - w momencie, kiedy głupi program do odtwarzania filmów kosztuje 100$, a programy graficzne nawet i 1000$ (nie mówiąc już o różnego rodzaju programach specjalistycznych, których ceny idą w tysiące), ceny Windowsów wcale nie są takie szokujące.
Jeśli chodzi o upgrade. Ja ostatecznie skorzystałem z tej oferty w Carrefourze, jednak ona faktycznie była tylko dla wersji Home (różnych). Ojciec jednak poszperał i znalazł (chyba też na Allegro) podobne oferty dla Pro, i to w niewiele (jeśli w ogóle) wyższych cenach. Od firmy, z fakturą, więc też teoretycznie legalne. Warto poszukać.