Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.06.2010, 23:36   #8
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt Podgląd Wiadomości
Arest - Home OEM XP - 355 zł
Proline - Home OEM XP = 359 zł
Ceneo - Home OEM XP = od 279 zł

Nie mów mi oczywiście o 98 czy Millennium bo tego nie nazywamy już systemem operacyjnym . No więc gdzie mamy orginał za 200 zł ? A nie chińską podróbkę ?
279 to jest oczywiście więcej niż wspomniane 200, ale jest to mniej więcej ten sam poziom cenowy i ten miałem na myśli. Zresztą przy trochę silniejszym złotym (czyli raczej częściej niż rzadziej) te ceny jeszcze spadają i oscylują wokół 250 zł. Dalej powtarzam, że za coś kupowane raz na kilka lat, to nie jest bardzo dużo.

Zgadzam się natomiast, że za kwotę 300-400 złotych wypadałoby już otrzymać ładnie wydany BOX, a nie stadionową tekturkę. To też mnie trochę drażniło, jak kupowałem XP-ka.

Photoshop kosztuje majątek i nie jest to program dla mas, z tym się zgodzę. Ale już Paint Shop Pro, który jest dla 'zwykłych' użytkowników kosztuję ponad 300 złotych, czyli tyle co system operacyjny. A kolejne edycje wychodzą zdecydowanie częściej.

Zgadzam się, że ceny oprogramowania (niektóre) są za wysokie. Ale czy faktycznie na ceny systemów operacyjnych powinniśmy aż tak narzekać? Wydaje mi się, że stworzenie czegoś takiego wymaga znacznie więcej pracy i nakładów finansowych (zarówno przed jak i po wydaniu) niż już tego wspomnianego Photoshopa, czy PowerDVD. Na tym tle Windows wydaje mi się wręcz tani (co nie znaczy, że powinien być droższy). Uważam, że na przestrzeni ostatnich lat mieliśmy w tym względzie znaczną poprawę.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post