Cytat:
Napisany przez little_Mario
Witaj,
Masz po prostu dźwięk mono. Ja zawsze robię w ten sposób, że w programie VirtualDub wyodrębniam dźwięk z takiego filmiku (File/save wav), następnie powstały plik dźwiękowy otwieram w programie GoldWave. Tam dodaję kanał i wklejam kanał "pełny" do pustego. Oprócz tego ustawiam sobie głośność na maksymalną bo czasami jest "na pół gwizdka". Oprócz tego jeśli nie mam synchronizacji wizji i fonii to mogę sobie taki plik dźwiękowy swobodnie rozciągnąć bądź skrócić. Tak uzyskany plik dźwiękowy łączę sobie z wizją. Moim ulubionym programem jest Pinnacle Studio 11 Plus, ale mozna to zrobić w dowolnym programie do obróbki video. Wyciszasz oryginalną ścieżkę audio i dodajesz ścieżkę z dwoma kanałami. Oczywiście będzie to pseudo-stereo bo w obydwu kanałach masz identyczne ścieżki. Pozdrawiam.
|
Po wielu problemach w końcu udało mi się uzyskać plik dźwiękowy z dwoma działającymi kanałami. Teraz jednak pojawił się kolejny problem a mianowicie nie wiem jakim programem (chodzi mi tutaj o jakiś prosty, darmowy program) połączyć plik wave z mpeg lub zastąpić dzwięk na jeden kanał uzyskanym dźwiękiem dwukanałowym w pliku mpeg. Z tego co się zorientowałem Pinnacle Studio jest programem dosyć skomplikowanym a co najważniejsze nie jest darmowy