Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.06.2010, 23:52   #5
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Przeglądałem to już i dalej nie jestem pewien. Poza tym na czym ma polegać przejmowanie na własność czegoś, co już jest własnością prywatną. Bez wizyty w spółdzielni się chyba nie obejdzie..
Mając mieszkanie spółdzielcze nie jesteś właścicielem nieruchomości.
Nieruchomością jest cały budynek - jedną niepodzielną.

Z tej nieruchomości spółdzielnia "wyprodukowała" wartości niematerialne i prawne - "spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu" i "spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu".

O ile lokatorskie to nawet namiastką własności nie jest, o tyle spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w praktyce, dla szarego człowieka niewiele różni się od własności (czasami zwanej hipoteczną). Jest dziedziczne, można sprzedać, można/trzeba założyć księgę wieczystą, można obciążyć hipoteką itd.

Z praktycznych rzeczy to po wydzieleniu pierwszego mieszkania (czy to od spółdzielni, czy od dewelopera) jako samodzielnej nieruchomości powstaje z mocy prawa wspólnota mieszkaniowa. W przypadku wydzielenia ze spółdzielni do wydzielenia ostatniego mieszkania w budynku zarządcą jest spółdzielnia - więc znowu w praktyce różnicy nie widać. Dopiero po wydzieleniu wszystkich mieszkań w budynku wspólnota może zmienić administratora.

Dla mnie jedyną istotną praktyczną różnicą między spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu a własnością (hipoteczną) jest inna stawka amortyzacji (istotne, gdy ktoś wynajmuje mieszkanie i opodatkowuje na zasadach ogólnych). W przypadku WNiP 2,5%, przy własności 1,5% albo 10%.

Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 10.06.2010 o godz. 23:54
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post