Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.06.2010, 15:09   #11296
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Przecież o tym mowa w newsie - TIRy na różnych drogach, cywile tylko na autostradach.
No tak - ale nie do końca jest jasne dla mnie, co to jest "Autostradowa obwodnica" - autostrada, która obiega miasto, czy każda dwupasmowa obwodnica, którą tak ktoś sobie nazwie. Jeśli będą to zwykłe autostrady, to wtedy faktycznie trudno robić darmowe akurat fragmenty, które są jednocześnie obwodnicą jakiegoś miasta. Ale jeśli tak, jak teraz we Wrocławiu - obwodnica kończy się w miejscu, gdzie autostrady nie ma i jeszcze raczej długo nie będzie, ale nazywa się autostradową i dlatego ma być płatna, to trudno mi to zaakceptować.

Co do reszty..

Co do koszyczka to masz mniej więcej rację, bo ostatecznie bilans musi wyjść na zero (tj. zgadzać się z założonym, bo patrząc na nasz deficyt na zero to raczej nie wychodzi..). Jednak w zależności od rozłożenia opłat i korzyści różne osoby są tym dotknięte w różny sposób (patrz przykład gazu z poprzedniego posta). Dlatego mimo wszystko to, czy i jak płatne będą dane drogi jest dla mnie istotne. Nawet jeśli w danej sytuacji będzie to jedynie różnica, czy muszę się zatrzymać przy bramce i uiścić opłatę, czy zapłacę drożej za jabłka.

Nie zgodzę się natomiast i nie zgadzam już od dawna, że tych pieniędzy rzeczywiście brakuje i dlatego muszą być dodatkowo od kierowców/.... (wstawić każdą inną grupę 'poszkodowaną' przy innej okazji) ściągane. Dla mnie wygląda to tak, że bez względu na to, jakie dodatkowe przychody 'stworzymy' i tak zostaną one rozdysponowane. A efekty tego nie zawsze są widoczne. Dlatego bardziej koncentrowałbym się na jak najlepszym wykorzystaniu tego co jest, a nie szukaniu wszędzie, skąd wziąć więcej.

Poza tym - jeśli jedną tylko 'firmę' stać na zmarnowanie 18 miliardów złotych to o czym tu w ogóle rozmawiać. A doniesienia tego typu pojawiają się praktycznie co chwilą. Zresztą nawet Wrocław, który to liczy się podobno z każdą złotówką, bo zadłużony jest strasznie, na wydatki bezpośrednio związane z powodzią, przed którą to podobno tak wspaniale się obronił (odpowiednie premie - wysokie - już zostały w związku z tym przyznane), wydał już (wyda) ponad 5 milionów złotych.

Naprawdę.. w Polsce tak 'szasta' się pieniędzmi, że żadne artumenty dotyczące tego, że są potrzeby i potrzeba pieniędzy, już dawno do mnie nie przemawiają.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online