Jakże trafny?
Dla mnie to jest jedynie próba uzasadnienia chorej fascynacji co poniektórych produktami Apple, co gorsza - uzasadnienie kompletnie chybione.
Ipad, Iphone, Ipod itp. są może proste w obsłudze, nie przeczę (chociaż mi akurat ten sposób obsługi to gustu nie przypadł - przynajmniej mówiąc na podstawie Ipod'a). Ale to wszystko z czym w tej wypowiedzi można się zgodzić. O jakiej umiejętności obsługi tu mówimy, skoro to jest tylko proste urządzenie służące do rozrywki. Jak dla mnie to na tym nie da się zrobić nic 'poważnego', a chcąc wykonać jakąś sensowną pracę trzeba po prostu sięgnąć do komputera, które nie ma całego tego ogromu najróżniejszych i najdziwniejszych ograniczeń. Prostota obsługi równiez dla laików - może. Ale jak weźmiemy przykładowo kamień, to też będzie on dość prosty w obsłudze. Tylko dlatego Ixxx są zrozumiałe, bo ich ilość funkcji jest bardzo, bardzo ograniczona.
Z jednym natomiast się zgodzę - obsługa dzisiejszych komputerów jest niepotrzebnie zagmatwana i faktycznie, do wykonania wielu rzeczy, a przynajmniej do rozwiązywania problemów, które się nieustannie pojawiają, potrzebna jest duża wiedza i doświadczenie. System operacyjny (jeśli można to tak nazwać) w produktach Apple (przenośnych) wydaje się przyjaźniejszy i może faktycznie taki jest. Gdyby to przenieść na funkcjonalność normalnego komputera, to może i faktycznie to, o czym mówi ta Pani, miałoby uzasadnienie.