Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.06.2010, 19:40   #14
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
@andrzejj9

interesuje sie tym aparatem od paru miesięcy, jednak dopiero niedawno zaczeły pojawiać sie ciekawe recenzje. Byłem w MM i nawet mialem go w ręku, rozważałem zakup jako następce mojego Panasonica FZ8.

Pierścień zoomu, 30x, Filmy w HD, matryca CMOS BSI, hotshoe itd. Funkcje cięzko wyliczyć - jest to aparat szalenie uniwersalny a przy tym dużo mniejszy i lżejszy od S200 EXR (którym też byłem zainteresowany, ale jest za duży i nie ma filmów w HD ani RAW).

Niestety po przeczytaniu wszystkich recenzji zrezygnowałem z zakupu.
Powód?
Jakość zdjęć mnie po prostu nie zadowala

Niestety wydaje mi sie ze mój stary FZ8, słynny szumofon sprzed 3 lat, robi ładniejsze. Na pewno ostrzejsze (może dlatego że ma tylko 7mpix?). Fuji radzi sobie lepiej z szumami niz Panasonic (choć szczerze to szału nie ma w S200 było lepiej), ale nawet w ISO100 zdjęcia są dla mnie co najwyżej średnie, na pewno nie ta klasa co S200 EXR, który robi zdjęcia właściwie jak lustrzanka. Najbardziej razi brak ostrości, zwłaszcza na rogach kadru. Leica w Panasonicach radzi sobie lepiej, ale nie ma aż 30x. Fuji chyba przegieło..

Jeśli dodamy do tego cene prawie 1800zł (FZ8 kosztował 900zł 2 lata temu) stwierdziłem że jednak sobie daruje. Może gdybym mógł pożyczyć go i pobawić sie samemu to bym sie przekonał, jednak nie mam takiej możliwości.
Poczekam na FZ48

To moja bardzo stara galeria, ale można zobaczyć mniej więcej jak wyglądają fotki z FZ8 (niektóre są z RAW, niektóre nie).
http://obrus.homeip.net/fz8/
(Wolno działa bo mam takie marne łącze)
HS10 według internetu takich nie robi, a kosztuje dużo siana
Poza tym zgadzam sie - to aparat idealny (dla mnie również).

edit:
obejrzałem jeszcze raz sample z photographyblog. Nie są złe właściwie, ale i tak dla mnie nie warto sie przesiadać. Jak ktoś nie ma jeszcze aparatu może sie zastanowić, funkcjonalność tego sprzętu to mistrzostwo świata, ale cena niestety też.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.06.2010 o godz. 19:57
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post