Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.06.2010, 08:08   #1993
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Panasonic G wiele lustrzance nie ustępuje, natomiast kompakty - tak jak napisałem tez radzą sobie nie najgorzej.

Film w HD Ready ma około 1Mpix, w FullHD całe 2Mpix i nie jest problemem dla matryc powiedzmy 12Mpix. Owszem w ciemniejszych miejscach może szumieć, ale nawet zwykłe kamery szumią.

Najlepiej sprawdzić samemu. Ja widziałem sample z Panasonca G i FZ38 i jakość tego drugiego by mi starczyła, natomiast G to rewelacja. Nie ma żadnego porównania z tradycyjnymi kamerami SD (miniDV itd).

Wracając do HS10 na forum fuji toczą sie zacięte batalie o ten model. Wielu krytykuje go właśnie za jakość obrazu, są bezlitośnie tępieni argumentami typu "od Skody Fabii nie mozna wymagać", że i tak nikt nie drukuje 20x30, że do zdjęc nocnych trzeba lustrzankę itd. Dyskusje toczą sie kilkadziesiąt stron i generalnie nie robią dobrego wrażenia.

I zgadnijcie co? Ci którzy mieli największe zarzuty zostali usunięci za złamanie regulaminu.
Mieli dobre argumenty, wklejali linki do zdjęć, nie chce mi sie sledzić kiedy i w jakich okolicznościach zostali usunieci.

Najlepiej byłoby sie nim pobawić osobiście. Niesety to nie USA gdzie jak coś sie nie podoba to mozna return to store i dostać refund.
Z doświadczenia wiem ze zdjęcia z internetu prezentują sie zauważalnie gorzej niż tego które zrobi sie samemu. Trzeba też wziąć pod uwage bardzo szeroki kat obiektywu HS10. Może po ustawieniu go na 36mm (wide w FZ8) ostrość wcale by tak bardzo nie odstawała. Do tego porównanie szumów, porównanie RAW, lampy, prędkości.
Te same sceny to samo oświetlenie.

Wtedy mógłbym coś powiedzieć a tak moge tylko sie zastanawiać.

Recenzje tego modelu nie zachęcają do kupowania w ciemno jak to było z S200 EXR.
Nie ma następcy S200 EXR, nie ma następcy FZ50, nie ma następcy LX3. Wyglada na to że dobre kompakty są tępione przez drogie hybrydy z wymienną optyką.

A do zdjęć nocnych wcale lustrzanki nie potrzeba, ja FZ8 robie zdjęcia w ISO400 z czasem naświetlania do 1s bez statywu. Dobra stabilizacja i troche wprawy Panasonic w między czasie ulepszył OIS o 1EV

edit:
PhotographyBlog Fuji HS10 vs Panasonic TZ8.
To nawet nie sama klasa aparatu, a TZ8 który jest praktycznie małpką z zomem 12x i tradycyjną matrycą CCD 12Mpix jakością zdjęć moim zdaniem po prostu miażdży nowy produkt fuji.
http://www.photographyblog.com/revie...sample_images/
http://www.photographyblog.com/revie...sample_images/
Dalsze zastanawianie sie nad HS10 nie ma sensu, poczekam na FZ48 moze bedzie miał filmy FullHD.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 30.06.2010 o godz. 08:48
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post