Mam mieszane uczucia, co do tych ciągłych aktualizacji. Dopiero co kilka dni temu w końcu zainstalowałem najnowszą wersję (tylko ze względu na jeden skrypt, bo tak w zupełności wystarczała mi stara), a tu się okazuje, że już jest nowsza, "zupełnie rewolucyjna" itp.
Może i tak jest, ale mam pewne wątpliwości..
Cytat:
|
W najnowszej wersji Opery programiści skupili się na kilku ważnych tematach. Przede wszystkim poprawiono szybkość wczytywania stron WWW. Zdaniem producenta testy wykazały, że Opera 10.60 jest tu o 50% szybsza, niż jej poprzedniczka.
|
Tu już chciałem powiedzieć bullsh... , ale jeśli mówisz, że działa, to wstrzymam się z oceną. Mi po prostu trudno uwierzyć w to, że każda kolejna Opera już znacznie szybsza od poprzedniczki. W ten sposób uruchamiając teraz jakąś wersję sprzed roku powinna ona być kilkukrotnie wolniejsza od najnowszej. A jeśli te różnice sięgają kilku procent to wszystko.
Widzę, że program się rozwija i to dobrze, ale takie zapewnienia do mnie nie przemawiają..
Cytat:
|
Udostępniono również geolokację. To rozwiązanie ma pomóc użytkownikowi w wyszukiwaniu informacji z jego okolicy. Przeglądarka przesyła informacje o położeniu geograficznym komputera, co wykorzystywane jest podczas korzystania z wyszukiwarek.
|
hmm.. pytanie, gdzie jeszcze takie dane przesyła.. Nie wiem, jak to ma działać, ale raczej jak będę chciał wyszukać coś w okolicy, to ręcznie zawężę obszar poszukiwać. Wolałbym, że przesyłanie jakichkolwiek informacji na mój temat było raczej ograniczane i odbywało się pod moją kontrolą.
Cytat:
|
Ponadto programiści z Opera Software udostępnili ikony z miniaturkami zawartości kart i kosmetyczne zmiany w interfejsie (nowe elementy graficzne).
|
Do zmian wyglądu nic nie mam, byle były konfigurowalne. Bo od tej nowej wersji nie mogę się pozbyć przycisku "Menu" z paska kart, który wskazuje mi tam, jak usuwam cały pasek menu (co robię na notebooku, żeby zaoszczędzić miejsce). A wcale się o niego tam nie prosiłem
Niemniej.. pewnie za jakiś czas zainstaluję, a następnego dnia pojawi się kolejna x% szybsza, lepsza, nowocześniejsza itd.