W jednym sklepie mogłem się trochę dokładniej przyjrzeć telewizorom i tak..
Pomijając już fakt, że wymianę dzisiaj telewizora tylko po to, żeby mieć płaski (do odbioru sygnału telewizyjnego, bo do filmów (Blu-ray) czy gier to inna sprawa) uważam za pomyłkę właśnie ze względu na fatalną (lub częściej - tragiczną) jakość obrazu, to akceptowalna dla mnie była ona w dwóch modelach (właściwie trzech, ale trzeciego nie mogłem dokładnie przetestować).
Pierwszym był:
SAMSUNG ps42c430
Zwrócił moją uwagę obraz, który generalnie był dość niewyraźny (z bliska), a dzięki temu nie miał takich wyraźnych pikseli jak inne, gdzie wysoka rozdzielczość przy sygnale telewizyjnym po prostu sobie nie radzi. Tu było poprawnie i od biedy nawet z bliska można to było oglądać bez bólu. Przy odsunięciu na kilka metrów było całkiem nieźle, na pewno lepiej niż na innych, które oglądałem.
Pobawiłem się też trochę opcjami i generalnie obsługa jest prosta, ustawień sporo i całość przypadła mi do gustu.
Wady:
- dość ciemny ekran. Nawet po maksymalnym rozjaśnieniu wyraźnie odstawał od sąsiednich telewizorów. Nie potrafię do końca stwierdzić czy jest to poważna wada, różnica nie była w końcu aż tak duża, a i jasność co poniektórych jest chyba tylko po to, żeby oświetlić pokój, jak przepalą się żarówki, bo oglądać na czymś takim to trzeba być chyba ślepym, albo na dobrej drodze ku temu. Tutaj na pewno było wyraźnie ciemniej, ale nie wiem, czy ciemniej niż na kineskopowym. Nie miałem niestety możliwości sprawdzenia na jakimś znanym programie telewizyjnym, żeby dokładniej to ocenić
- druga sprawa to dźwięk, który niestety nie jest najlepszy. Jest wyraźny i dość głośny, co w sumie od biedy wystarcza, ale jest też bardzo płaski i wyraźnie nie słychać tam tonów niskich, czy chociażby głębszego środka. Pomimo możliwości regulacji różnice są niewielkie. To niestety spora wada.
http://www.samsung.com/pl/consumer/t...il&tab=feature (ciekawe, że na stronie producenta jest to telewizor Full HD, mimo zaraz podanej właściwej rozdzielczości ekranu. Cóż.. widać tak ładnie brzmi...)
Widzę też, że jest również model
C450, który jest nawet tańszy (pewnie łatwiej dostępny, bo z dostaniem tamtego jest trudniej). Szczerze mówiąc nie widzę między nimi żadnej różnicy, ale może jako następcy modelu, poprawiony został w nim dźwięk? Muszę go jeszcze poszukać w jakimś sklepie.
Drugi model, który mnie zainteresował to:
LG 42PJ550
Tu z kolei uwagę zwróciłem przede wszystkim na dźwięk, który był zaskakująco dobrej jakości. Już przy ustawieniach fabrycznych nie miałem do niego większych zastrzeżeń, a dodatkowo było jeszcze sporo różnych możliwości zmiany, z czego niektóre dawały całkiem dobre rezultaty. Tu duży plus.
Gorzej niestety było w kwestii obrazu. Choć też znacznie lepiej niż na wielu sąsiednich, obraz był dla mnie zauważalnie gorszy niż w Samsungu. Mimo, że również podobnie 'niewyraźny' przez co nie rażący pikselami, to jednak trochę bardziej męczący. Telewizory stały niestety dość daleko od siebie (i w innych rzędach), dlatego nie mogłem bezpośrednio porównać, jednak mam wrażenie, że przewaga Samsunga jest tu wyraźnie zauważalna.
Menu też bardziej przypadło mi do gustu w Samsungu, bo tu co chwila przechodziłem nie tam gdzie chciałem i miałem wrażenie, że jest to kompletnie nieintuicyjne. To jednak mniej istotne.
http://www.allegro.pl/item1098016533...eg_4_raty.html
Tu z kolei widzę, że lepiej dostępne są modele
PJ350. Też nie widzę, żeby się czymś konkretnym różniły. Jako jednak, że oglądałem ten teoretycznie lepszy (550), to raczej trudno zakładać, żeby w tym tańszym jakość obrazu była lepsza. Niemniej poszukam, żeby porównać.
Temat jest nadal aktualny. Jeśli ktoś miał doświadczenie z którymś z tym modeli (bądź z tej serii) i może coś na ten temat podpowiedzieć (testowałem jednak w głośnej hali, przy kiepskim oświetleniu i na kiepskim sygnale, więc odczucia mogą być trochę zafałszowane) to bardzo proszę.
Mam też pytanie odnośnie Panasoniców plazmowych z podobnych serii (42 cale, niska rozdzielczość) - czy mają one możliwość obsługi bez pilota? Patrzyłem na obudowie, ale za cholerę nie mogłem nic znaleźć (a obsługi akurat nie było).
-----
EDIT
Jeszcze coś takiego mi w jednym punkcie polecali:
http://www.mediamarkt.pl/poznan-szwa...ry-lcd/32av703
Toshiba 32AV703