Podgl±d pojedynczego posta
Stary 11.07.2010, 14:36   #11
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Przez tydzień unikałem mediów, aby nie natkn±ć się na wypowiedzi my¶liwego, cytuj±cego Jaruzelskiego. I wlazłem na forum to tutaj....

Pytasz Augustusie, domy¶lam się, o konkretne konkursy w których forumowicze startowali, a nie o enigmatyczny rodzaj tychże konkursów. I st±d pytaj: "który, którego, w którym konkursie" a nie z tym jakim¶ wyskakujesz - koszmarnym, nieokre¶lonym, niepewnym i byle jakim.

Wygrali¶cie w którym¶ konkursie?
Wygrali¶cie w których¶ konkursach?
Wygrali¶cie w czyich¶ konkursach? Bo przecież konkursy maj± organizatora, więc s± czyje¶.
Wygrali¶cie który¶ konkurs? Chc±c zaakcentować wygran± główn±, sam fakt wygranej, a nie nagrody zdobyte.
Wygrali¶cie czyj¶ konkurs?

A je¶li już chcesz pytać nieokre¶lenie, to nie:
Wygrali¶cie w jaki¶ konkursach? bo to sensu nie ma, ale:
Wygrali¶cie w jakich¶ konkursach?
Wygrali¶cie w jakim¶ konkursie?
Wygrali¶cie jaki¶ konkurs?.

Widać, że jaki¶, który¶ to liczba pojedyncza, a jakich¶, których¶ liczba mnoga, ale:
Wygrali¶cie który¶ z konkursów?,
Wygrali¶cie które¶ z konkursów?,
więc uważać trzeba.

Dziwnie brzmi± te słowa, bo to już poniek±d archaizmy fleksyjne.
Który¶ za nas cierpiał rany... a nie: jaki¶, nie wiadomo kto taki, za nas cierpiał rany.

Denerwuje mnie to wszystko, bo sam tak mówię, przez jełopów z TV. Dalem podobny temat w ¦mietniku.
Mógłby moderator poprawić tytuł tego tematu, dzieci to czytaj±.

//edit
Dla zupełnej jasno¶ci: to na pomarańczowo, jest niepoprawne, dla sensu jaki chciałe¶ zdaniu nadać.

Ostatnio zmieniany przez pali : 11.07.2010 o godz. 15:24
pali jest offline   Odpowiedz cytuj±c ten post