Cytat:
Napisany przez Wawelski
Ze starych płyt zagrają co nieco - większość z nowej. The Final Countdown na bis będzie.
Coś ze sprzętem cienko stoją - jak na wiankach w Warszawie wyskoczyli po Kosheen, to jakiś taki tępy i przytłumiony był ich dźwięk.
Caritas jest be. Więcej przejada na własne wynagrodzenia, niż na cele statutowe. Polecam lektury obowiązkowych sprawozdań finansowych OPP
W bazie sprawozdań OPP w sprawozdaniu Caritas Diecezji Warszawskiej stoi, że w 2006r dostali w postaci w postaci darowizn, dotacji, subwencji itp. ok. 5,24mln a wydali na cele statutowe 966 tys.
Czyli mają wydajność na poziomie 20% (przejedli ponad 80% - np. wynagrodzenia to 2.2 mln).
Dla porównania WOŚP ma 107% wydajności - zebrali ok. 34,5mln PLN w 2008r a wydali 37mln.
Kto chce napychać brzuchy fundacjom (a nie ich podopiecznym) niech wspiera fundacje przejadające lwią część zebranej kasy. Kto chce faktycznie pomóc - ma do wyboru WOŚP i... i długo nic. Nie znalazłem fundacji, co ma choćby połowę wydajności WOŚP (czyli przeznacza więcej niż połowę przychodów na cele statutowe).
|
Przeraziło mnie to, co napisałeś (bo to naprawdę byłoby chore, jeśli z każdej złotówki przeznaczonej na Caritas do potrzebujących trafiałoby tylko 20 groszy - a właściwie jeszcze mniej, bo po drodze - w zależności od formy darowizny (np. sms - 22%) - jeszcze podatek). Ale nie mogę znaleźć potwierdzenia. Jak możesz wrzuć link do tego konkretnego sprawozdania, chętnie przejrzę.
Dla porównania sprawdziłem Caritas Polska za ostatni rok i tam wynika:
(łatwiej wkleić screeny niż przepisywać, więc dorzucam je w załączniku)
Same wynagrodzenia wyniosły około 525 tys. złotych, co nie jest w sumie dużo przy zatrudnieniu (w przeliczeniu na pełen etat) około 15 osób. Nie twierdzę, że wszystko jest tu idealnie (aż tak wczytywać mi się w to teraz nie chce), ale też nie wygląda to tak źle.
Rzuciłem także okiem na Rachunek Wyników CARITAS DIECEZJI WARSZAWSKO-PRASKIEJ (nie wiem, czy o to ci chodziło) za 2006 i tam wygląda to jeszcze 'lepiej' (czy lepiej to nie wiem, ale powiedzmy uczciwiej), bo wydatki w ogóle przekraczają dochody.
To, co napisałeś, to dla mnie skandal (w sensie nie że to napisałeś, tylko jeżeli tak faktycznie jest), dlatego chciałbym znaleźć tego jednoznaczne potwierdzenie (bo wtedy ode mnie już też żadna złotówka tam na pewno nie pójdzie).
-----
EDIT
Znalazłem to sprawozdanie, o którym jak sądzę, mówiłeś (
http://bopp.pozytek.gov.pl/170291.pdf), ale i tu nie widzę potwierdzenie liczb, które podałeś. Wynagrodzenia faktycznie są wysokie (w sensie bardziej ilości zatrudnionych osób (około 80, licząc pełnymi etatami prawie 70), bo przeciętne wynagrodzenie wysokie nie jest), ale nie wynoszą 2 mln ( chyba około 800 tys.), a i wydatki na działalność statutową są znacznie wyższe. Może to jeszcze później dokładnie przeanalizuję, bo z kolei zauważyłem inne nieścisłości, ale generalnie nie wydaje mi się, żeby było aż tak źle, jak piszesz.
Inna sprawa - czemu sprawozdania nowsze od 2006 nie są opublikowane?