Wawelski, ja to doskonale rozumiem, sam mam telefon na Windows Mobile.
Ale takich ludzi jak Ty, Nimal czy Ja jest niestety mniejszość.
Większość potrzebuje telefonu do dzwonienia, ale nie byle jakiego tylko bajeranckiego.
Stąd dużo osób całkiem niepotrzebnie kupiło sobie coś w rodzaju Touch HD.
A potem narzekania, że ma przestarzały interfejs, bo kolega na iPhone to ma wypas.
"Tak sobie palcem przesuwa i tak super sie animuje"

A w ogóle WM jest do dupy bo ma tylko 16-bitowy kolor i wygląda jak windows 3.11 (łał, to straszne!).
Z chwilą wprowadzenia iPhone i tym podobnych sprzętów, kiedy już nie trzeba mieć WM aby obejrzeć sobie DivX, sprzedaż WM poleciała na łeb.
Ja wiem że to świetne urządzenia, Nimal wie, Ty wiesz. Ale co z tego?
Na tym 1% populacji który wykorzystuje telefon jako navi, AP, czy urządzenie do diagnozowania samochodów (tak, jest odpowiedni program jeżeli telefon ma USB-Host albo mamy interfejs na Bluetooth) Microsoft niestety nie zarobi.
Większość telefonów ma juz ograniczoną wielozadaniowość, można suchać muzyki i przeglądać neta. To poktywa 90% potrzeb konsumentów, do tego koniecznie aparat 8Mpix a reszta niech sobie kupi NetBooka.
Użytkownicy sami sie o to prosili. Skoro iPhone bez wielozadaniowości sprzedaje sie jak woda na pustyni, a WM straciło większość rynku to chyba o czymś świadczy.
Z drugiej strony microsoft też chyba pozazdrościł porażki firmie Palm Inc, sprzedajac ten sam system przez 6 lat ! Brakuje obsługi nowych procesorów, działają dużo za wolno. Żadne urządzenie WM nie ma na przykład procesora OMAP (Nokia, Palm Pre itd).
Być moze coś wejdzie w luke po WM. Może będzie to jakieś "WP7 Pro". Tylko obawiam sie że ceny tych urządzeń będą równie profesjonalne.
A może okaże sie że WP7 jest super

Kto wie.
Udział WM na rynku smartfonów spadł do ok 6-7%.
Cytat:
ZDNet "for all practical purposes, Windows Mobile is a dead platform",[83] while CNET said "Windows Mobile has now been relegated resolutely to has-been status.
|
Programy na WP7 muszą być zatwierdzone przez Microsoft i dostarczane przez Marketplace.

Już widze jak zastępuje WM6