Cytat:
Napisany przez pali
Jestem przerażony. Podczas rejestracji FB pokazał mi listę ponad stu osób: OSOBY, KTÓRE ZNASZ.
|
Cytat:
Napisany przez pali
W następnym kroku pokazał mi również kilkaset osób opisując je jako: OSOBY, KTÓRE MOŻESZ ZNAĆ
|
Jeśli nie pozwoliłeś FB pobrać książki adresowej z konta email to FB wyszukał w swojej bazie osoby, które mieszkają niedaleko twojej miejscowości, osoby które ktoś z twojej miejscowości zna i tak dalej.
Cytat:
Są tam też na pewno osoby, z którymi nigdy nie wymieniłem maila, skype, gg, numeru telefonu - mamy tylko wspólnych znajomych. Co ciekawe, to są raczej moi "wrogowie".
|
Na takiej zasadzie to wyszukuje
Cytat:
Napisany przez pali
Wnioski? Nie wiem. Z 10 lat temu postanowiłem nie kryć swojego imienia.nazwiska w sieci, bo strachliwy nie jestem. Pamiętam też czasy Internetu, gdy w sygnaturkach na Usenet ludzie mieli imienia, nazwiska, numery telefonów etc.
Ale teraz nie wiem, czy nie zacząć unikać googla, bo oni te dane przetwarzają, w sposób niesamowity.
|
Cytat:
Pierwsza zasada internetu mówi, że jak coś raz do niego zostanie wrzucone to pozostaje w nim na zawsze.
|
Nie da się go unikać. Po prostu trzeba z głową używać sieci. Każde wyszukiwanie na google gdy jesteśmy zalogowani przypisywane jest do naszego profilu (powiązane z nami), jeśli używasz DNSów od google to
KAŻDA wpisana strona jest kojarzona z Tobą. Idąc dalej, sygnaturki na forach, podpisy w emailach (to wszystko tworzy powiązania).
Dzisiaj aby pozostań anonimowym w sieci trzeba się mocno namęczyć
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A od serwisów społecznościowych trzymam się daleko - konta mam, ale mało danych i niewielu znajomych. Na swój sposób przerażają mnie też osoby, które wypisują tam absolutnie wszystkie szczegóły ze swojego życia.
|
Takich osó jest coraz mniej. Gdy powstała Nasza-Klasa ludzie wpisywali tam praktycznie wszystko (cały profil dostępny nawet dla obcych) ale teraz to się zmieniło. Wiele osób dba by takie informacje w "łatwy" sposób nie były dostępne dla wszystkich. Całkowicie ich zablokować się nie da więc najlepiej jest
MYŚLEĆ zanim coś do niego wrzucimy

Serwisy społecznościowe to ciekawy trend bo pozwala wymieniać informacje, ciekawostki itp między ludźmi. W dzisiejszym świecie każdy jest zaganiany więc takie portale nie jako pozwalają być na bieżąco.
Jeżeli nie widzisz sensu w takim portalu to
W OGÓLE się nie rejestruj
Wszystko jest dla ludzi trzeba tylko umieć korzystać głową.