Cytat:
Napisany przez Conquer
1. Czy ktoś odsyłał już towar w okresie gwarancji producenta? Jak to wygląda?
|
Wszystko zależy od sklepu i samego producenta. Póki gwarancja jest realizowana przez sklep bardzo często dostaje się nowy dysk w miejsce uszkodzonego od ręki (chociaż nie jest to zasada, dlatego warto wybierać lepsze sklepy). Reklamowanie na własną rękę jest bardzo proste w przypadku Seagate'a - można sprawdzić do kiedy urządzenie jest objęte gwarancją, na odpowiedniej stronie wpisując SN i part number.
Warto wspomnieć, że 5-letnia gwarancja to jednak nie byle co - ostatnio sprawdziłem okres gwarancyjny dysku kupionego, jak mi się zdawało, szmat czasu temu i okazało się, że kończy się on w styczniu 2013

Sprawdzałem, bo dysk miał kilka bad sectorów, ale udało się je "zlikwidować" programem SeaTools (w rzeczywistości relokować, a nie zlikwidować) - teraz mam 2,5 roku na zobaczenie, czy nie pojawią się nowe
Seagate ponadto bardziej mi się podoba, ale to już kwestia gustu (mi przypadł do gustu szczególnie pomysł podświetlenia obudowy).
Cytat:
Napisany przez Conquer
Różnica w cenie to około 35 zł.
|
Czyli ok. 10% - a to niezbyt wiele. W tym przypadku nawet nie brałbym tego pod uwagę (nieważne czy decydując się na Samsunga, cze Seagate'a).
Co do pamięci cache w Samsungu - nawet jeśli nie ma tam 32 tylko 16 MB, to nie robi właściwie żadnej różnicy ze względu na interfejs - przy podłączeniu przez SATA w niektórych sytuacjach może i byłoby widać różnicę w wydajności (a i to niekoniecznie), ale USB 2.0 i tak skutecznie "przytłumi" całą żwawość tego urządzenia