Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.08.2010, 22:01   #7
krasnalus
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.08.2010
krasnalus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czytalem wiec juz wiem ze Xp stawiany na dysku zew podlaczonym na USB
to trudna droga / tzn trzeba scalic w obrazie potrzebne sterowniki / ale to tez chyba nie gwarantuje sukcesu.

Dlatego tez mowilem o dysku zew. 2,5 na zlaczy eSATA. I w zwiazku z tym mam pytania:
1. Czy jesli firmy sprzedaja dyski z tym zlaczem to jest to faktyczne zlacze wychodzace z elektroniki dysku czy tylko nakladka na wyjscie USB. Bo jesli to 1 to bedzie transfer porownywalny do dysku wew. a jak to drugie to nic sie nie zmieni / co z tego ze bede mogl podlaczyc eSATA skoro i tak sygnal bedzike z USB - waskie gardlo /.

2.Nadal nikt nie odp dokladnie czy moj schemat polaczenia ma sens i jest mozliwy do realizacji :
-tasme (SATA) z jednej str. wtyczka SATA podlaczam do plyty a z drugiej str. wychodze albo na sledzia albo na panel ze zlaczem eSATA do ktorego to podlaczam wspomniany wczesniej dysk na zlaczu eSATA / ale wtedy gdy ma on to zlacze fizyczne a nie jest przepinka z USB jak wspomnialem w 1 pkt. / oraz zasilanie do dysku z portu USB albo wyciagniete z plyty z molexa z zasilacza /tego jeszcze nie rozgryzlem/

Co chcialbym uzyskac dzieki temu :
-szybki transfer / zamaist USB bylby SATA-eSATA /
-XP bedzie chcial normalnie sie zainstalowac bo bedzie to ta sama konfiguracja tylko dysk bedzie mniejszy 2,5 i zewnetrzny.

Odpada mini dystrybucja XP gdyz zalezy mi na pelnym XP

Idea jest taka. XP na malym 2.5 calowym dysku ktory latwo dolaczyc i odlaczyc no i zeby koszty nie byly rzedu 1000 zl. bo wtedy traci to jakikolwiek sens.

Bardzo prosze o dalsze dyskusje krytyke, wyrazenie opini i waszych cennych doswiadczen.
Za wszystko dotychczas dziekuje.

aha i Virtuale tez odpadaja. Mialem taki wiec wiem jakie sa okrojone jego mozliwosci

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 07.08.2010 o godz. 22:17 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!!
krasnalus jest offline   Odpowiedz cytując ten post