OS X jest po prostu UNIX-like i stąd jest czymś o klasę lepszym od Windows, to w ogóle jest OS z innej półki. Ludzie sobie dyskutują co lepsze, bo nie rozumieją zasad budowy OS, dla mnie sprawa jest bezdyskusyjna.
Dystrybucje Linuksa są również UNIX-like, ale są niedopieszczone konfiguracyjnie, rozwala je brak/nietrzymanie się norm i standardów (każdy sobie rzepkę skrobie) oraz brakuje GUI (KDE i Gnome są żartem, niestety). To samo tyczy *BSD.
A OS X wykonał Apple, mistrz ergonomii. Jest GUI, które może podobać się lub nie, ale jest. Jest wsparcie dla urządzeń, co prawda głównie produkcji Apple, ale ich prawo.
Hardware rozumiany jako komponenty jest pecetowy, no cóż, takie czasy. Ale złożony do kupy jest bardzo porządnie. Nie znajdzie się w macach nieprzemyślanych rozwiązań, wszystko aż miło dotknąć. Design gejowski, ale trudno.
Mnie przekonywać nie trzeba

Tylko ta cena.... Waham się, bo to komputer dla mojego Ojca, a on używa komputera raz na miesiąc.
Ale w pecetach nie widzę nic sensownego. I ten koszmarny Windows... Nie rozumiem jak sobie z nim radzą te setki milionów nietechnicznych userów...
Echh, chyba kupię tego iMaca. Ale się wygadałem
Cytat:
Napisany przez andy
@pali czy poza ceną masz jeszcze jakieś wymagania?
|
Wbiłeś mi się w posta
No nie mam, tylko chciałbym żeby to był all-in-one - dobry kompromis pomiędzy laptopem a pitoleniem się z kabelkami.
Komputer dla mojego Ojca, który to ma o komputerach takie pojęcie jak ja o balecie, bo go to nie interesuje - ma działać i tyle.
A co do ceny - wolałbym wydać ze 2-3 k, ale jeśli to mają być pieniądze wyrzucone w błoto, to może lepiej wydać 2x więcej.